vrijdag 24 juli 2009

Brugge - Helikopterontsnapping uit de gevangenis

BRUGGE - Op het moment dat de helikopter tijdens de ontsnapping van drie gevangenen op de binnenkoer van de Brugse gevangenis landde, had een van de gedetineerden op de grond een vuurwapen bij zich. Dat bevestigt het parket vanmorgen. Hoe het wapen de gevangenis werd binnengesmokkeld, is een raadsel.

Het is nog niet bekend wie van de gedetineerden met het wapen zwaaide. Het is ook onduidelijk of de gedetineerde die met het wapen zwaaide één van de ontsnapte gevangenen is of dat het gaat om iemand van de gedetineerden die in het penitentiair complex nog wordt gevangen gehouden.

Helikopter

Het parket bevestigt ook dat de helikopter een 'ruim aantal minuten' op de binnenkoer bleef staan alvorens op te stijgen met de ontsnappende gedetineerden. Toch bleek dat onvoldoende voor de ordediensten om tijdig in te grijpen. De helikopter landde om kwart voor zes op de binnenkoer van de mannenafdeling I van de gevangenis van Brugge waar de langgestraften zitten.

Intussen blijven de drie ontsnapte gedetineerden spoorloos. Bij hen is Ashraf Sekkaki, één van de zwaarste gangster van ons land. Naast hem ontsnapten ook Mohammed Johry en Abdelhaq Melloul-Kahjayri, een gangster van de beruchte Brusselse bende van Hassan Mâache, mee met de helikopter. Bij de ontsnapping, die plaats vond tijdens de wandeling, werd geen geweld gebruikt. Boven de binnenkoer van die afdeling zijn geen helikopternetten gespannen.

Helikopter geboekt voor pleziervlucht

In Diksmuide werd gisteren een helikopter geboekt door twee mannen en een vrouw voor een toeristische vlucht boven Brugge. Eens in de lucht dwongen ze de piloot om naar de gevangenis te vliegen en daar te landen op de binnenkoer. Een van de twee mannen bleef achter om de helikopter niet te zwaar te maken. Maar men denkt dat zes man aan boord ook te zwaar was en dat de helikopter daarom geland is op een weide in Aalter. Na de landing pleegden ze een gewapende overval op een tankstation. Vervolgens hebben de gangsters een vrouw gecarjackt.

Vrouw korte tijd gegijzeld

De vrouw werd eerst gegijzeld, maar werd daarna afgezet aan het politiekantoor in Melle. Daarna vluchtten ze met de gestolen zwarte Mercedes in de richting van Brussel. 'De gevangenen hebben aan de Steenweg op Deinze in Aalter drie voertuigen proberen tegengehouden. Het derde voertuig, met de vrouw achter het stuur, werd gecarjackt. In Melle is ze uit haar wagen gezet en kon ze worden opgevangen door slachtofferhulp', zegt commissaris Eddy De Jaeger van de lokale politie van Maldegem, die samenwerkt met de recherche van de zone Aalter-Knesselare.
De 'schrik van de flikken'

Mechelaar Ashraf Sekkaki is een van de gevaarlijkste criminelen van het land en wordt 'De schrik van de flikken' genoemd. Hij zat de voorbije maanden dan ook in het AIBV, een speciaal bewaakte afdeling in de gevangenis van Brugge, waar de meest onhandelbare criminelen van het land samen zitten. De wandeling, de koer waar de gedetineerden kunnen wandelen in open lucht, op het AIBV is beveiligd met helikopternetten.

Gedetineerden mogen wettelijk slechts beperkte tijd in het AIBV doorbrengen. Sekkaki zit daarom nu al een tijd in de 'gewone' afdeling voor zwaar gestraften in Brugge. Op de wandeling daar zijn geen helikopternetten. Met alle gevolgen vandien. De man heeft zestien gewelddadige feiten op zijn kerfstok, waaronder enkele tigerkidnappings. Hij is al jaren bezeten van het idee om te ontsnappen en bedreigt de cipiers geregeld met de dood.

23.07.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DMF20090723_068

Lennik - Auto burgemeester voor de vierde maal gevandaliseerd

LENNIK - De Mercedes van de Lennikse burgemeester Willy De Waele (Open VLD) werd het voorbije weekend opnieuw beschadigd. Het vandalisme gebeurde op klaarlichte dag in het centrum van de gemeente.
'Ik word wanhopig. Dit is nu al de vierde keer dat mijn auto door vandalen wordt toegetakeld. Ik ben blijkbaar een magneet voor vandalisme', zegt burgemeester Willy De Waele. 'Mijn auto stond vanaf 9.30uur geparkeerd onder de lindeboom in het centrum. Ik was een hele tijd in het gemeentehuis. Rond 12.30uur reed ik naar huis. Pas daar merkte mijn vrouw de schade op. Vandalen hadden over de hele flank een diepe kras getrokken. Het is een golvend traject en duidelijk met opzet toegebracht. Ik heb bij de politie een klacht tegen onbekenden ingediend.'

De burgemeester heeft geen vermoeden wie de dader is. 'In de politiek kan je niet voor iedereen goed doen. Maar het vernielen van andermans goed, dat is ontoelaatbaar. Sinds ik mijn auto elf jaar geleden kocht, werd hij vier keer moedwillig gekrast, in de jongste drie maanden zelfs twee keer. Er werden al zes banden lek gestoken', zegt Willy De Waele.

Hij raamt de schade deze keer op 1.500 euro. 'Dat is het bedrag dat de vorige herstelling kostte. Mijn wagen is omnium verzekerd, maar ik ben ongerust dat de verzekeringsmaatschappij op een zekere dag de kosten niet meer zal willen dekken.'

De burgemeester doet nu wat hij altijd heeft willen vermijden. 'Ik parkeer mijn auto nu op een voorbehouden plaats, voor het gemeentehuis. Daar staat hij in het zicht en zullen vandalen misschien niet meer durven toeslaan. Maar het is met tegenzin dat ik dit doe. Als burgemeester wens ik geen voorrechten, maar dit keer kan het niet anders.'

Willy De Waele gebruikt regelmatig de fiets voor zijn verplaatsingen in de gemeente. 'Wanneer het mooi weer is fiets ik naar het gemeentehuis. Maar bij feestelijke ontvangsten is dat niet praktisch als ik met een kostuum moet fietsen. Ik woon een vijftal kilometer van het gemeentehuis.'

'Als de daders ooit worden betrapt, zal het een dure grap worden. De herstellingen en kosten van vorige vandalenstreken zijn intussen hoog opgelopen.'

23.07.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=SL2CV7L0

Diest - Huis klikker besmeurd met zwavelzuur

DIEST - Vandalen hebben de gevel van een woning besmeurd met een bijtend product, wellicht zwavelzuur. Het goedje beschadigde de gevelsteen, garagepoort en voordeur.
Carri Claes staarde gisteren nog steeds met veel ongeloof naar de gevel van zijn woning. Die werd dinsdagochtend volledig vernield door enkele drieste vandalen. Onbekenden kieperden een bijtend product - meer dan waarschijnlijk zwavelzuur - over de volledige breedte van de gevel van het huis op de Veemarkt in Diest. Gevolg: het goedje beet zich vast in de blauwe gevelsteen, de garagepoort, de voordeur en de vloer van de woning. 'Onze architect heeft me al laten weten dat ik goedkoper af ben wanneer ik alles nieuw koop', zucht Claes. 'Wat wil je, om het zwavelzuur er uit te krijgen moet alles opnieuw behandeld worden. En zeggen dat we de woning drie jaar geleden nog volledig gerenoveerd hadden.'

Het was bewoner Claes zelf die de onaangename ontdekking deed. 'Ik vertrok dinsdag voor een ochtendwandeling en, zodra ik boven de deur opende, rook ik dat er iets niet pluis was. Er hing een bijzonder indringende geur in de trappenhal. Ik dacht nog even dat mijn vrouw bedorven etensresten in een vuilniszak gestopt had, maar toen ik de voordeur opentrok wist ik meteen hoe laat het was. Een plas zwavelzuur gutste meteen de gang binnen. De voordeur hing vol, de inkomhal was volledig besmeurd en ook de volledige gevel en garagepoort waren onder handen genomen. Het goedje was op dat moment nog aan het inwerken. Ik zag hoe alles langzaam maar zeker verkleurde.'

Carri probeerde nog te redden wat er te redden viel en greep naar de tuinslang. Geen goed idee, bleek al snel. 'Zelfs onder de harde straal van de tuinslang was het bijtend product nog bijzonder agressief', zegt Claes. 'Er kwamen enkele spatjes op mijn kleren terecht en in een mum van tijd zaten er grote gaten in mijn hemd en broek. De vandalen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten beschermende pakken gedragen hebben. Dat kan niet anders, want met de hoeveelheid zwavelzuur die zij gebruikt hebben waren ze anders levend verbrand. (denkt na) Dat zou eigenlijk ook hun verdiende loon geweest zijn.'

De daders waren duidelijk enkel geïnteresseerd in de woning van de familie Claes. Op de aanpalende huizen - nochtans rijwoningen - zit geen spatje, terwijl de gevel van Claes van begin tot eind onder het zwavelzuur zit. De kunstenaar uit Diest vermoedt dat iemand het op hem gemunt heeft. 'Ik heb zo mijn vermoedens, ja. Enkele weken geleden tipte ik de RVA over illegale arbeiders op een werf even verderop. Mogelijk gaat het om een wraakactie. Al heb ik voorlopig nog geen bewijzen. Ik heb in ieder geval al een advocaat in de arm genomen.'De politie van de zone Demerdal onderzoekt de zaak. Voorlopig is er nog geen spoor naar de daders. Een buurtonderzoek leverde ook nog niets op.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=UI2CVNT2

23.07.2009

Geraardsbergen - Wachthuisje stadswachten vernield

GERAARDSBERGEN - Vandalen hebben in de nacht van maandag op dinsdag lelijk huis gehouden in een wachthuisje van de stadswachten in stadspark St-Adriaans. Wandelaars stelden gisterochtend vast hoe bijna alle ruiten van het wachthuis stukgeslagen waren. De vandalen vernielden ook de toegangsdeur en doorzochten het lokaal. De daders gingen aan de haal met een computer en een digitaal fototoestel. Van de daders is er geen spoor. Het stadspark is geregeld het mikpunt van vandalisme. Zo werden al beelden vernield en planten en versieringen weggeggooid. Vorig jaar mocht men het stadspark 'snachts niet meer betreden, maar dit jaar is het dag en nacht toegankelijk. (vg)

22.07.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DR2CTN37