zaterdag 26 juli 2008

Brussel - Tags in Ixelles

BRUSSEL - Het Standbeeld van de Place Suisse in Ixelles wordt helemaal in het rood geschilderd met de tag 'Stop politie'. Op verschillende winkels in de buurt worden slogans als 'mei 68' etc. achtergelaten.

23.07.2008
Vertaald vanop http://www.dhnet.be/infos/faits-divers/article/215895/et-c-est-comme-ca-presque-tous-les-jours.html

Sint-Truiden - Twee molotovcocktails zetten reclamebedrijf in lichterlaaie


Vandalen werpen bommen in bureau bedrijfsleider


SINT-TRUIDEN - Vandalen hebben gisterennacht twee molotovcocktails in de bureau van de bedrijfsleider van reclamebedrijf DMS aan de Tongersesteenweg gegooid. In de kantoorruimte is heel wat papier en plastic vernield. Niemand raakte gewond. De aanslag met twee flessen vol brandbare stof vond gisteren rond 0.15uur plaats bij reclamebedrijf DMS aan de Tongersesteenweg. Het bedrijf ligt in de industriezone Schurhovenveld. De daders hadden eerst een raam ingeslagen en gooiden dan de molotovcocktail naar binnen. Er ontstond een brand die vanzelf doofde. Inmiddels was de brandweer van Sint-Truiden al ter plaatse. Door de brand is er volgens de lokale politie heel wat materiële schade. Plastic en heel wat documenten zijn vernield. Tijdens de brandaanslag was niemand in het gebouw aanwezig. Zaakvoerder Bart Luyck is karig met commentaar. 'De politie voert een onderzoek naar de aanslag en ik wacht het resultaat af', zegt hij. Het hele gebouw is eigendom van nv Bedrijvencentra Limburg in Genk dat kantoorruimtes verhuurt. Het getroffen reclamebedrijf huurde enkele kantoren naast AutoGLASS J&M dat autoruiten vervangt en herstelt. 'Ik heb geen schade', zegt de zaakvoerder daar. 'De branddeuren hebben hun werk gedaan. Toen ik vanochtend binnenkwam, zag ik wel roetschade aan de ramen van het reclamebedrijf. Ik heb geen idee wie erachter zit.' Het lab van de federale gerechtelijke politie in Hasselt kwam gisterochtend ter plaatse voor een sporenonderzoek. Het parket in Hasselt onderzoekt de zaak. Over het motief van de aanslag kon het parket gisteren nog geen uitsluitsel geven. Het is onduidelijk of de daders het bedrijf wilden treffen of als het om vandalisme gaat. De politie onderzoekt ook of het misschien om een wraakactie van een ex-werknemer gaat. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.
24.07.2008

Leuven - Twee gevangenen gijzelen cipier en slagen boel kort en klein

LEUVEN - Twee jonge gedetineerden hebben gisterenavond rond zes uur een vrouwelijke cipier gegijzeld in de hulpgevangenis van Leuven. Na enkele uren kon de politie de gevangenen overmeesteren en een einde maken aan de gijzeling.
Twee Franstalige gedetineerden bedreigden de vrouwelijke cipier kort na 18 uur met een scherp voorwerp. De jonge gevangenen van 18 en 19 jaar wilden zo een onderhoud met de directeur afdwingen om onder hun zware straffen uit te komen. Een andere gedetineerde sloeg alarm waardoor de cipier kon ontsnappen. De gevangenen vluchtten daarop nog een verdieping hoger en verstopten zich in de bibliotheek. Daar sloegen de twee de boel kort en klein. Na lange onderhandelingsgesprekken besloot de politie rond half tien de actie met geweld te beëindigen. De twee gedetineerden verblijven nu in de hoofdgevangenis van Leuven.

25.07.2008
http://www.robnet.be/article.php?Leuven/2008/7/25/2
----

LEUVEN - Het Leuvense parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend tegen de twee gedetineerden van de Leuvense hulpgevangenis die donderdagavond een cipier hebben gegijzeld en amok hebben gemaakt.

Dat heeft het parket vrijdag meegedeeld. De twee zijn Franstalige gedetineerden van 18 en 20 jaar oud uit Charleroi en La Louvière. Zij worden vervolgd voor gijzeling, brandstichting, verboden wapendracht en vernieling van voorwerpen van algemeen nut. Het incident begon donderdagavond omstreeks 18.00 uur. Toen bedreigden de twee gedetineerden een vrouwelijke cipier met een zelfgemaakt mes. Ze dwongen de vrouw om hen uit hun cel te laten. Even verderop in de gang stootten ze op een groep toegesnelde cipiers en hun gijzelaarster maakte daarvan gebruik om zich te bevrijden.De twee vluchtten daarop naar de bibliotheek en verschansten zich daar. Ze sloegen er de boel kort en klein en bekogelden het personeel en de opgetrommelde politie met meubilair. Ze stichtten ook een aantal brandjes die evenwel door de brandweer geblust konden worden.De twee vroegen een onderhoud met de directeur maar omdat een onderhandelde oplossing niet mogelijk bleek, werd gekozen voor een gewapende tussenkomst. Daarvoor werd een beroep gedaan op de DSU, de speciale interventie-eenheid van de federale politie. Die kon de twee in korte tijd overmeesteren. Het tweetal werd vervolgens overgebracht naar de centrale gevangenis van Leuven.Naar aanleiding van het incident heeft het Leuvense parket nu een gerechtelijk onderzoek gevorderd wegens gijzeling, brandstichting in een bewoond gebouw, verboden wapenbezit en vernieling van voorwerpen van algemeen nut.

26.07.2008
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF25072008_057&ref=nieuwsoverzicht

maandag 21 juli 2008

Gent - Twee politiecombi's in brand gestoken

In Gent zijn twee politiecombi's in brand gestoken door onbekenden. De voertuigen stonden in een garage aan de Leiekaai, deelt het Gentse parket mee.InbraakDe brand werd rond 3 uur vanmorgen opgemerkt in een Volkswagengarage aan de Leiekaai, waar de politievoertuigen hersteld werden. Het gaat om een afgesloten terrein. De brandstichters moesten dus eerst inbreken alvorens ze de combi's konden onder handen nemen.Volledig uitgebrandHet is nog niet duidelijk hoe de politiewagens in brand werden gestoken. Een branddeskundige voert verder onderzoek uit. De combi's zijn volledig uitgebrand. Ook enkele andere voertuigen die in de buurt stonden geparkeerd liepen schade op. Van de dader of daders is voorlopig geen spoor.
19.07.2008
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/353329/2008/07/19/Twee-politiecombi-s-in-brand-gestoken-in-Gent.dhtml

Turnhout - Gevangene sticht brand in cel

TURNHOUT - In de gevangenis van Turnhout heeft een gedetineerde vannacht geprobeerd om brand te stichten. De man raakte zelf lichtgewond en werd ter verzorging naar het Sint-Elisabethziekenhuis van Turnhout overgebracht. Dat meldt de lokale politie. Rond 2 uur 's nachts probeerde de gevangene in z'n cel de matras in brand te steken. Dat lukte maar deels, want echte vlammen waren er niet. Er was wel wat rookontwikkeling afkomstig van de matras en het beddengoed. De brandweer kwam ter plaatste, maar het gevangenispersoneel had toen al zelf het euvel verholpen. De gedetineerde ademde rook in, maar mocht na verzorging dezelfde nacht nog terugkeren naar de gevangenis.

21.07.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF21072008_010

Merksplas - Gevangenen op dak en rel in centrum


MERKSPLAS - Twee asielzoekers dreigden er zondagavond mee om zelfmoord te plegen door van het dak van het gesloten centrum in Merksplas te springen. De twee mannen klommen om twintig voor elf ’s avonds na onderhandelingen met de brandweer en de directie van het centrum weer naar beneden. Ook binnen het centrum was het onrustig. Een Irakees en een Iraniër klommen zondagavond op het dak van het gesloten centrum in Merksplas. Ze dreigden ermee naar beneden te springen en eisten aandacht voor de moeilijke leefomstandigheden binnen het centrum. Niet lang nadat binnen in het centrum het nieuws bekend raakte, braken er rellen uit. Een groot aantal ruiten sneuvelden, en ook een deel van het meubilair werd vernield. De politie voerde met een twintigtal manschappen een charge uit om de gemoederen te bedaren. Momenteel is alles opnieuw rustig. De veiligheidsdiensten hadden de grootste moeite om in te praten op de twee mannen die op het dak zaten. Uiteindelijk besloten ze dan toch om hun protest te staken. Volgens Alex Wieme van het VAK vragen de vluchtelingen aandacht voor hun situatie. Vorige week was er al een zelfmoordpoging in het centrum van Merksplas, die toen op het nippertje kon vermeden worden. Volgens het actiecomité zorgen de moeilijke levensomstandigheden, samen met de frustraties over het uitblijven van de rondzendbrief over regularisatie, ervoor dat steeds meer vluchtelingen dergelijke wanhoopsdaden ondernemen.
20.07.2008
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=DMF20072008_047