vrijdag 26 november 2010

Tilburg - Opstand in de gevangenis

'Opstand dreigt onder Belgische gevangenen Tilburg'

TILBURG - De situatie van de Belgische gedetineerden in de Willem II-gevangenis in Tilburg dreigt uit de hand te lopen. Ze vinden het regime dat in de gevangenis heerst 'mensonwaardig'. Dat zegt een Belgische gevangene in een exclusief interview met Omroep Brabant. De man spreekt namens meerdere gedetineerden. Hij wil uit angst voor represailles anoniem blijven.
De gevangenen in Tilburg vinden dat ze slecht worden behandeld. Zo krijgen ze geen begeleiding voor hun terugkeer in de maatschappij. De instanties die in België betrokken zijn bij de persoonlijke begeleiding van gedetineerden mogen in Tilburg niks doen. Hierdoor worden de gevangenen onthouden van onderwijs.

Verder klagen ze over te weinig sportmogelijkheden, te weinig contact met medegevangenen, slecht eten en een slechte bezoekregeling. Ze vinden dat ze naast het vonnis van de rechtbank ook nog eens extra gestraft worden door de Belgische justitie.

Spanning en frustratie
Volgens de gedetineerde is de spanning onder de gevangenen te snijden. Dit leidde er eerder al toe dat een gevangene zijn cel en zichzelf in brand probeerde te steken. Recentelijk sloeg een aantal gedetineerden een recreatieruimte uit frustatie kort en klein. Daarbij sneuvelde onder meer een biljart en een aantal oventjes.

Overbevolkt
Sinds februari dit jaar zitten 500 Belgische gevangenen in de Willem II-gevangenis aan de Ringbaan Zuid in Tilburg. De Belgische overheid huurt de cellen, omdat de gevangenissen in eigen land overbevolkt zijn. Het project in Tilburg loopt tot eind 2012. Binnenkort buigt de ministerraad zich over de mogelijkheid om nog eens 150 Belgische gevangenen in Tilburg onder te brengen. Volgens de woordvoerder van de gevangenen is het in dat geval onvermijdelijk dat 'de boel plat gaat'.

Regels
De gevangenis in Tilburg wordt geleid door een Belgisch-Nederlandse directie. De Belgische overheid bepaalt de regels in de gevangenis. De Nederlandse directeur gaat alleen over het Nederlandse personeel.

Geen van de directieleden wil reageren op eventuele problemen in de Tilburgse gevangenis. Ook bij de Belgische justitie geldt er vanwege 'het gevoelige dossier' mediastilte over dit onderwerp.

24.11.2010

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1461951063/Opstand+dreigt+onder+Belgische+gevangenen+Tilburg.aspx



Spanning bij Belgische gevangenen in Tilburg


De Belgische gedetineerden in de Willem II-gevangenis in Tilburg blijven het regime mensonwaardig vinden. Bovendien krijgen ze geen begeleiding voor hun latere terugkeer in de maatschappij, zeggen ze.
Sinds februari van dit jaar zitten 500 landgenoten in de Nederlandse gevangenis. Binnenkort wordt beslist of dat aantal met 150 omhoog gaat. Als dat gebeurt, zo zegt een woordvoerder van de gevangenen, dan dreigt er een opstand te ontstaan.
De gedetineerden klagen over een gebrek aan sportmogelijkheden, slecht eten en een slechte bezoekregeling. Maar vooral het gebrek aan vooruitzichten voor een reïntegratie in de maatschappij weegt zwaar. Er is nauwelijks hulp als ze hun straf hebben uitgezeten, klinkt het. "We worden nu nog eens extra door Justitie veroordeeld".
Volgens de getuigenis van een gevangene die anoniem wil blijven, is er al een unit kort en klein geslagen en heeft er een gevangene zichzelf in brand gestoken.

24.11.2010
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/101124_Tilburg_spanning

donderdag 25 november 2010

Oujda - Ashraf Sekkaki even ontsnapt uit de gevangenis

Sekkaki riskeert extra straf na korte ontsnapping

MECHELEN - De Belgisch-Marokkaanse gangster Ashraf Sekkaki (25) heeft twee uur kunnen genieten van zijn vrijheid, na een korte ontsnapping uit de gevangenis van Oujda. Maar nu dreigt er een extra lange gevangenisstraf, want in Marokko is ontsnappen strafbaar, ook zonder geweld.
Ashraf Sekkaki moest gisteren in Marokko voor de rechter verschijnen voor de spectaculaire helikopterontsnapping uit de gevangenis van Brugge in de zomer van 2009. Door zijn korte ontsnapping van maandagmiddag en omdat hij geen advocaat had, is het proces uitgesteld naar 19 januari.

Sekkaki wordt berecht in het Marokkaanse Oujda omdat de Mechelse gangster na zijn ontsnapping uit Brugge zijn toevlucht zocht bij zijn familie in Marokko. Een foute keuze, zo bleek, want de Marokkaanse politie kreeg hem al na enkele weken te pakken. Ze zouden een tip gekregen hebben uit zijn directe omgeving.

Marokko verveeld

Uitleveren aan België was niet mogelijk, want Marokko levert geen landgenoten uit. Daarom moet hij voor een Marokkaanse rechter verschijnen en ook daar zijn straf uitzitten. Het gevolg is wel dat er voor de jonge gangster een veel langere gevangenisstraf dreigt dan hij in België zou hebben gekregen. Bovendien kan er door de ontsnapping van maandag nog extra straf bovenop komen. Anders dan in België is ontsnappen in Marokko strafbaar, ook als de vluchter geen geweld gebruikt.

De Marokkaanse justitie zit erg verveeld met de ontsnapping, vooral omdat iedereen wist dat Sekkaki vluchtgevaarlijk was. Er zijn officieel dan ook nog geen details bekend over de vlucht. Maar volgens onbevestigde bronnen zou Sekkaki bij zijn ontsnapping hulp gekregen hebben van een nicht of van een jongere broer. In Marokko circuleert het verhaal dat Sekkaki in een koffer de gevangenis werd uitgesmokkeld na het bezoekuur.

Twee uur later werd hij weer opgepakt in de stad Nador, zo'n 150 kilometer van Oujda. Over het lot van zijn broer bestaat er momenteel alleen onduidelijkheid.
25.11.2010

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GQA32Q2I4

zondag 21 november 2010

Doornik – Opstand in de gevangenis

Gevangenen willen niet terug naar cel in Doornik
BRUSSEL - In de gevangenis van Doornik weigeren 28 gedetineerden om terug naar hun cel te keren nadat ze te horen kregen dat de cipiers morgen opnieuw zullen staken. De directie heeft de politie gevraagd om bijstand.


De cipiers beslisten dat ze vanaf woensdagmorgen om 06.00 uur opnieuw zullen staken bij gebrek aan personeel. Voor de 216 gedetineerden zal een strikt regime gelden, zo kondigde de directie aan.
Dat houdt in dat de gedetineerden niet op de binnenplaats kunnen, geen bezoek mogen ontvangen en er geen activiteiten zijn. Toen de gevangenen dit te horen kregen, weigerden er 28 terug naar hun cel te gaan.
'Ze vernietigde een hek en hadden scherpe voorwerpen in hun handen', zegt een cipier. 'De relschoppers hebben materialen van de werf in brand gestoken. Andere gevangenen gooien brandend papier uit hun cellen. We hebben alles geblokkeerd en hebben de gevangenis onder beveiliging gezet. We zijn klaar om te evacueren als het nodig is'.
Omstreeks 20.00 uur stelde de politie van Doornik zich op buiten de gevangenismuren. Agenten patrouilleren ook binnen de gevangenismuren. De gevangenisdirectie riep de hulp in van de federale reserve van de federale politie.
16.11.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20101116_155

Gent - banden elf politievoertuigen lekgestoken

GENT - Maandagochtend bleken elf politiecombi’s die geparkeerd stonden langs Einde Were en de Triestlaan niet meer te kunnen vertrekken. Onverlaten hadden de banden kapotgestoken. Een van de politievoertuigen zou men ook in brand hebben proberen steken. Ook drie auto’s van burgers die in de buurt stonden van de politiekazerne in Ekkergem deelden in de brokken. De politie is een onderzoek gestart naar de daders.

15.11.2010

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLGNE_20101115_001

Doornik - Gevangene slaat cipier ziekenhuis in

In de gevangenis van Doornik is een cipier vrijdag geslagen en zwaargewond geraakt toen hij de gemoederen probeerde te bedaren bij een felle ruzie tussen een gevangene en een andere cipier. Hij is naar de spoedafdeling van het ziekenhuis gebracht, zo is van een personeelsafgevaardigde, Jean-Jacques Schmitz (CGSP), vernomen.

Het personeel onderbrak het werk na het incident en afgevaardigden van de drie grote vakbonden beslisten het bezoek af te schaffen dat familie zaterdag aan gedetineerden kon brengen.

Begin oktober gingen de cipiers van Doornik voor onbepaalde tijd in staking omdat de beloofde versterking van het personeelsbestand uitbleef. Een tiental dagen later werd het werk hervat na een akkoord tussen minister van Justitie Stefaan De Clerck en de vakbonden.
12.11.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20101112_122