woensdag 22 februari 2012

Gent - Brandaanval tegen Audi-garage


GENT - Een zware brand heeft afgelopen nacht twaalf wagens vernield die geparkeerd stonden op een terrein achter de Audi-garage aan de Achilles Heyndrickxlaan in Ledeberg. De brand is zeker aangestoken, zegt het Gentse parket.
De brand brak uit rond 2u30 en ging gepaard met heel veel rookontwikkeling. De brandweer had het vuur snel onder controle maar de schade is enorm. Acht wagens brandden volledig uit en vier wagen raakten beschadigd.
Het Gentse parket stuurde vandaag een branddeskundige ter plaatse. Die stelde vast dat er drie verschillende brandhaarden zijn en dat er brandversnellers werden gebruikt. De dader of daders zijn nog niet gevat. Niemand raakte gewond.

21/2/2012
www.nieuwsblad.be

Haasrode - Labo's van ingenieurshogeschool Groep T uitgebrandIn de nacht van 13 op 14 februari 2012 is Groep T's nieuwe campus in het Business & Research Park van Haasrode door brand vernield. De precieze oorzaak is nog niet bekend, wel staat vast dat de schade groot is. Er vielen geen slachtoffers.
Labo's voor milieuvriendelijke en intelligente mobiliteit
Campus Intelligent Mobility huisvestte een aantal laboratoria waarin onderzoek werd gedaan naar nieuwe vormen van milieuvriendelijke en intelligente mobiliteit. Ook het Solar Team van Groep T, het CQS Group T Racing Team en het Formula Group T Team waren er gevestigd.
Onderzoek wordt voortgezet
De verslagenheid bij de studententeams is groot - hun vastberadenheid echter nog groter. De rekrutering van de nieuwe teamleden gaat dan ook door als gepland en de engagementen t.a.v. de partners uit de bedrijfswereld wordt onverminderd voortgezet.
Umicore Imagine ongedeerd
Eén klein lichtpuntje: de Umicore Imagine, de nieuwe zonnewagen van het Solar Team, is niet in vlammen opgegaan. Hij prijkt op korte termijn weer in het atrium van Campus Vesalius.

http://www.groept.be/www/nieuws/nieuwste_berichten/2011-2012/brand-campus-intelligent-/

ONDERZOEKSLABO GROEP T UITGEBRAND
LEUVEN - Ingenieurshogeschool Groep T reageert verslagen op de brand die zijn onderzoekslabo's trof. ‘Maar we moeten voort.'
Na drie jaar onderzoeken en bouwen stonden de twee Citroën 2PK'tjes van Groep T op punt. Ze zaten boordevol toptechnologie. De ene reed elektrisch, de andere op biobrandstof. De studenten van de Leuvense hogeschool waren van plan zich ermee te laten opmerken in een aangepast racecircuit. Maar sinds maandagnacht blijft van die droom weinig over.

Een hevige brand verwoestte de onderzoekslaboratoria aan de Technologielaan in Oud-Heverlee, vlakbij Leuven. Op die locatie liggen ook nog het onderzoeksbedrijf Metalogic en een bedrijf gespecialiseerd in knieprotheses. De brandweer concentreerde zich tijdens het blussen op die twee bedrijven omdat de laboratoria niet meer te redden waren. Gisterenavond dreigde er bovendien nog instortingsgevaar, waardoor het voor het parket moeilijk was om de oorzaak van de brand te achterhalen.

Met of zonder verklaring blijft de catastrofe even groot. Naast de twee Citroëns ging ook een aantal elektrische scooters verloren. ‘Het verlies aan materiaal is enorm', zegt Geert Waeyenbergh, campusverantwoordelijke voor ‘Intelligent Mobility', dat de onderzoeksprojecten op de site overkoepelt. Waeyenbergh coacht elk van die projecten en arriveerde gisterenmorgen als één van de eersten op de afgebrande site.

‘Onze werktafels, draaibanken, freesmachines, materiaal uit de ateliers, de computerlokalen... Er blijft niets van over.'

‘Gelukkig hebben we onze zonnewagen (van het Umicore Solar Team, red.) de dag voor de brand verhuisd. Die is gered, maar de batterijpakketten die zorgen voor de aandrijving zijn helaas wel verbrand.'

‘Ook een aantal elektrische scooters is verkoold. Eén van onze teams werkte aan een wagen met een zeer experimentele technologie. Het gaat onder meer over bepaalde coatings op de auto.'

‘Met het partnerbedrijf hebben we afspraken gemaakt over de geheimhouding van het project, dus kan ik er niet meer over vertellen. Maar in elk geval zijn we die kwijt. Een kleine kart die werd gebruikt om de ideale rijpositie te vinden voor een Formule 1-wagen, is ook verloren.'

De studenten hebben al laten blijken dat ze absoluut door willen gaan met de projecten. De data van hun projecten zijn onder meer opgeslagen bij een server die niet is aangetast.

‘De bedrijven waar we mee samenwerken, bieden ook hun hulp aan', zegt Waeyenbergh. ‘Daar zijn we zeer dankbaar om. Vanuit ons netwerk krijgen we veel aanmoedigingen. We voelen ons allemaal terneergeslagen maar weten ook dat we voort moeten doen. Anders was al ons werk voor niets.'

15/2/2012
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=AD3M70NO&word=Brand+onderzoekslabo%27s#

Luik - Op vele plaatsen auto's in brand gestoken

LUIK - Op verschillende plaatsen werden in de nacht van vrijdag op zaterdag auto's in brand gestoken. Zo ging bijvoorbeeld in Boncelles een Mercedes in vlammen op.

20/2/2012
www.dhnet.be

Brussel - 40 maanden gevangenis voor dakloze vrouw die CASU in brand stak

BRUSSEL - Een 44-jarige vrouw werd woensdag door het Hof van Beroep van Brussel veroordeeld tot 40 maanden effectieve gevangenisstraf. Ze werd veroordeeld voor de brandstichting tegen het CASU (Cel voor Urgente Sociale Actie) in april vorig jaar. Het CASU is een sociaal en medisch centrum voor daklozen.

De vrouw werd gefilmd door videobewaking terwijl ze brandbare vloeistof binnengoot en vervolgens met lucifers de boel in de fik stak.

Ze heeft toegegeven de dader te zijn. Als uitleg voor haar daad, zei ze dat ze boos was omdat ze door het CASU was uitgesloten omdat ze daar haar kamer niet proper zou gehouden hebben.

22/2/2012
http://www.lacapitale.be/regions/bruxelles/2012-02-22/cours-d-appel-de-bruxelles-40-mois-de-prison-ferme-pour-avoir-incendie-le-casu-940524.shtml

Nijvel - Normaalschool krijgt ongewenst bezoek

NIJVEL - Onbekenden braken binnen in de Normaalschool in Nijvel. Ze spoten er brandblusapparaten leeg en brachten vernielingen aan. De schade is aanzienlijk. Het ging niet om een diefstal, maar over puur en simpel vandalisme.

21/2/2012
http://www.dhnet.be/

Verviers - Kerk gevandaliseerd

VERVIERS - Tijdens het weekend werden vernielingen aangericht in de kerk Sainte Médiatrice in Verviers. Ondermeer het Christusbeeld achter het altaar werd naar beneden gerukt en vernield.

14/2/2012
http://www.dhnet.be/dhjournal/archives_det.phtml?id=1232639

Destelbergen - Inbraak bij VB-fractieleider Goubert

DESTELBERGEN - Eind vorige week werd ingebroken bij gemeenteraadslid en fractieleider Geert Goubert van het Vlaams Belang. Bij zijn terugkeer afgelopen zaterdag na een korte wintervakantie stelde hij vast dat in zijn woning in Ter Ham in Heusden een raam met dubbel glas was stukgeslagen, en dat vandalen alle kasten in nagenoeg alle kamers van het huis hadden opengegooid. ‘Blijkbaar een goed georganiseerde diefstal’, aldus de verbouwereerde politicus.
Goubert wou niet te veel details kwijt over de inbraak, om mensen niet op ideeën te brengen. ‘Er werden kleine koffers met waardevolle en familiale documenten meegenomen, naast heel wat onvervangbare voorwerpen met een hoge sentimentele waarde', klonk het. De politie van Rhode en Schelde kreeg vrijdag nog melding van meerdere kleine inbraken in Destelbergen.

21/2/2012
www.nieuwsblad.be