maandag 13 juni 2011

Nijvel - Twee gevangenen ontsnappen

De regionale politiediensten rond Nijvel zijn vandaag massaal gemobiliseerd om de twee ontsnapte gedetineerden op te sporen. Voorlopig heeft de politie geen spoor. Vanochtend ontsnapten in Nijvel twee gevangenen die waren veroordeeld voor diefstal met geweld. Het onderzoek is toevertrouwd aan de federale gerechtelijke politie, maar de plaatselijke politiediensten blijven zoeken naar het tweetal.
"Het gaat om een voorbereide actie", bevestigt Laurent Sempot, de woordvoerder van het gevangeniswezen. Omstreeks 10.30 uur hebben de twee tijdens de bezoeken een bewaker aangevallen met een zelfgemaakt steekwapen. Daarna gijzelde het duo een vrouwelijke cipier en verlieten ze de bezoekzaal. Aan de uitgang eisten ze dat de deur zou worden geopend. De twee vluchtten in de richting van het centrum van Nijvel.

De twee cipiers raakten niet gewond, maar worden wel opgevangen door een traumateam, dat bestaat uit leden van het personeel, dokters en psychologen.

De gevangenis van Nijvel draait sinds het incident op minimumdienst. De bezoeken zijn opgeschort en de gedetineerden moeten in hun cel blijven. Laurent Sempot sluit niet uit dat er protestacties komen bij het personeel. (belga/adv)

13.06.2011
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1277917/2011/06/13/Twee-gedetineerden-ontsnapt-uit-gevangenis-van-Nijvel.dhtml

Namen - Gedetineerde ontsnapt uit ziekenhuis

Toufik Dinsi, die opgesloten zat in de gevangenis van Andenne, is vrijdagavond omstreeks 20.30 uur uit het ziekenhuis van Namen ontsnapt. De man wordt als 'zeer gevaarlijk' beschouwd, zegt het parket. Zijn bewakers hebben de veiligheidsvoorschriften niet gerespecteerd.
Dinsi was opgenomen in het ziekenhuis voor een medisch onderzoek, waar hij zich in een beveiligde kamer bevond. Wie binnen of buiten wilde, had daarvoor een badge nodig. Volgens de veiligheidsprocedure moet een gedetineerde in het ziekenhuis geboeid blijven. Twee cipiers moeten de gevangene bewaken en de bewakers mogen in geen geval de handboeien verwijderen in afwezigheid van hun collega.
De cipiers die Dinsi bewaakten, hebben zich echter niet aan die regels gehouden. Op het moment dat één van zijn bewakers buiten een sigaret was gaan roken, deed Dinsi alsof hij buikpijn had en vroeg hij naar de wc mocht. De bewaker deed hem vervolgens de handboeien af, waarop Dinsi zijn infuus uittrok, de cipier omverduwde en er vandoor ging via de nooduitgang van de spoeddienst.
De gedetineerde wordt ervan verdacht nadien een Renault Clio te hebben gecarjackt in de buurt van het Ibishotel van Namen. De wagen werd omstreeks middernacht teruggevonden in de buurt van de ULB in Brussel. Het brandblusapparaat was leeggespoten in de auto.
'Meer omkadering voor gehospitaliseerde gevangenen'
Het CHR ziekenhuis van Namen ontkent elke verantwoordelijkheid bij de ontsnapping. Het ziekenhuis benadrukt dat een gevangene die in een ziekenhuis verzorgd wordt in geen geval de verantwoordelijkheid is van het ziekenhuis, maar van de personen die de gevangene begeleiden. 'Er is een fout gemaakt. Die fout werd niet gemaakt door het ziekenhuis, maar wel door het gevangenispersoneel of de politie', zegt ziekenhuiswoordvoerder, François Nelis.
'Gevaarlijke gevangenen bewaken is verre van gemakkelijk', benadrukt Stéphane Verbruggen, vakbondsafgevaardigde van de CGSP van de gevangenis van Andenne. 'Buiten gaan om een luchtje te scheppen, dat is menselijk. Verscheidene gevangenen wendden gezondheidsproblemen voor.'
De vakbondsafgevaardigde verzekert dat ontsnappingen zeldzaam zijn. Op vijf jaar tijd is uit het ziekenhuis nog maar één gedetineerde ontsnapt. Toch wil Claude Eerdekens, Kamerlid en burgemeester van Andenne, dat gevangen die medische verzorging krijgen in een ziekenhuis meer omkadering krijgen. 'Als een gevaarlijke gevangene naar het ziekenhuis wordt overgebracht, moeten er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn en is voorzichtigheid geboden', aldus Eerdekens. Hij pleit ervoor dat de procedure bekeken wordt door de FOD Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.
Extreem gevaarlijk
Toufik Dinsi werd geboren in 1988. In februari 2009 werd hij door de correctionele rechtbank van Namen veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij werd veroordeeld omdat hij met drie kompanen een bediende van Sodexo overviel en 100.000 euro aan maaltijdcheques buitmaakte.
De overval gebeurde op 30 april 2008. De bediende was na de levering van cheques in het justitiepaleis van Andenne opnieuw in zijn bestelwagen gestapt toen de Anderlechtse daders: Abdelilah Zaida, Tarik Driouach, Toufik Dinsi en een vierde, toesloegen.
Ze bedreigden het slachtoffer met een wapen en gingen er vandoor met de bestelwagen. De politie kon hen tegenhouden in Mont-Saint-Guibert.
De bende zou daarnaast ook overvallen hebben gepleegd in het Brusselse, onder meer op een vestiging van Quick in Berchem en Aldi in Halle.
Het parket van Namen heeft het zaterdag over twaalf gewapende overvallen en preciseert dat de ontsnapte extreem gevaarlijk is. De directeur van de gevangenis van Andenne geeft voorlopig geen commentaar.
12.06.2011

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110611_029

Brussel – Inbraak in Justitiepaleis

Er is maandagmorgen een inbraak vastgesteld in het Justitiepaleis. Onbekenden namen onder andere een computer mee uit het bureau van een advocaat-generaal op de derde verdieping. Dat meldt het parket. De dieven zouden binnen zijn geraakt via de stellingen rond het Justitiepaleis.

Behalve een laptop zijn ook een toga en een tas met documenten ontvreemd uit het bureau van het hoofd van de financiële sectie van het parket-generaal. De diefstal gebeurde waarschijnlijk in de loop van het voorbije weekend.
De inbrekers lieten in het kantoor een gele werfhelm achter. Ze raakten binnen via een raam.

6/06/2011
http://www.brusselnieuws.be/artikel/diefstal-stellingen-justitiepaleis

Brussel – Blokkage van Thalys

In het treinstation Brussel-Zuid blokkeerden zo'n honderd actievoerders maandagochtend twee speciale treinen voor Europarlementsleden en hun medewerkers naar Straatsburg. De actievoerders waren afkomstig uit het tentenkamp in Sint-Gillis.
De twee Thalystreinen werden een twintigtal minuten tegengehouden.
Het Europees parlement bespreekt maandag in Straatsburg enkele wetsvoorstellen over het economisch bestuur van de Europese Unie. De actievoerders vrezen dat het parlement elk land soberheid zal opleggen, waardoor een sociaal Europa geen kans meer krijgt.

6/06/2011
http://www.brusselnieuws.be/artikel/kampeerders-blokkeren-treinen-europarlementsleden

Brussel – Vernieling metrostation

Een groep van vijftig jongeren heeft zaterdagochtend vernielingen aangebracht in metrostation Heizel. Ze spoten in de gangen onder meer een brandblusser leeg en sloegen een snoepautomaat aan diggelen. De federale metropolitie "omkaderde" de amokmakers en zette ze op een metrostel richting Weststation.
Het vandalisme gebeurde bij de opening van het station om 04.30 uur. Op datzelfde moment liep de speciale nocturne van EuroFeria aan het Atomium op zijn einde. De veiligheidsdienst van de MIVB zag het vandalisme op de camerabeelden en sloeg alarm.
De metrobrigade kwam met dertig agenten ter plaatse en kreeg versterking van een hondenbrigade. "Omdat ze met zo veel waren, kon de politie de vandalen niet oppakken,” zegt An Van hamme, woordvoerster van de MIVB. “Daarom werden de jongeren omkaderd en met een metrostel afgevoerd naar Weststation.”

4/06/2011
http://www.brusselnieuws.be/artikel/jongeren-richten-vernielingen-aan-metro-heizel

Sint- Truiden: Drie mannen en vrouw vallen politie aan

Trio aangehouden dat Truiense politieagenten in elkaar slaat

De onderzoeksrechter in Hasselt heeft drie personen aangehouden wegens zware agressie tegen twee politie-inspecteurs van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Blijkbaar zonder reden kregen de inspecteurs zware klappen. De twee agenten zijn minstens tien dagen werkonbekwaam.
Via de 101-centrale werden de agenten op zaterdag 4 juni opgeroepen omdat vier personen zogezegd in een lift geblokkeerd zaten.

"Bij aankomst werden de twee agenten uit de combi gesleurd en werden ze slachtoffer van zwaar fysiek geweld", zegt zonechef Philippe Pirard. "Drie mannen en een vrouw hadden de politie staan opwachten. Het geweld betrof slagen met wurging en bedreiging. Ook de combi liep zware averij op. De verdachten van de agressie zijn een 45-jarige man uit Sint-Truiden, een 50-jarige man uit Lommel, een 63-jarige man uit Tongeren en een 47-jarige vrouw uit Lommel. Eén van de twee aangevallen inspecteurs kon de noodknop nog indrukken, zodat er onmiddellijk bijstand kwam van twee andere combi's."

Na de aanhoudingen is een raadsman aangesteld om zich namens de politiezone en de twee inspecteurs burgerlijke partij te stellen. (belga/lpb)
4.06.2011
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1276083/2011/06/08/Trio-aangehouden-dat-Truiense-politieagenten-in-elkaar-slaat.dhtml

Wetteren - Patatten, repressie en onze solidariteit met de veldbevrijders

Op zondag 29 mei verzamelden zo'n 400 sympathisanten en activisten van de Field Liberation Movement zich bij een ggo- aardappelproefveld te Wetteren. Er werd aangekondigd dat dit veld vernietigd zou worden en dat er bio-aardappelen gepoot zouden worden. Zo gezegd. Zo gedaan. Nadat het bewuste veld 'gebombardeerd werd met bio-aardappelen begonnen mensen het door flikken en prikkeldraad beschermde veld binnen te dringen en werd een aanzienlijk deel van het veld daadwerkelijk vernietigd. Tot groot afgrijzen van de delegatie wetenschappers die er op stonden te kijken. Wanneer het stof was gaan liggen hadden deze het al gauw over geweld, democratie, vrijheid van onderzoek....De gebruikelijke clichés dus.
Laten we de dingen even in perspectief zetten. Over het gebruikte geweld: De schade viel al bij al nogal redelijk mee. Enkele hekkens die zijn gesneuveld en een stuk of wat vertrappelde aardappelplanten. Niks vergeleken met het structureel geweld , van de bedrijfspolitiek van BASF en Monsanto bijvoorbeeld, dat mensen overal ter wereld moeten doorstaan.
Laat ons een kat een kat noemen...De werkelijke misdaad, die als een donderslag bij een heldere hemel kwam, was de aanslag op de ivoren toren die men 'vrij wetenschappelijk onderzoek' noemt. Nog nooit zijn de maskers zo snel gevallen. De dag nadien stonden wetenschappers en politici elkaar te verdringen om hun afgrijzen over deze verschrikkelijke misdaad te uiten en te dreigen met keiharde repressie. Net zoals hun teerbeminde ggo- plantjes moesten nu de veldbevrijders met alle mogelijke middelen vertrappeld worden.
En passant gaf dit alweer een goede gelegenheid om niet in te moeten gaan op de kern van de zaak en hun werkelijke motieven veilig weg te stoppen in de schaduwen van de obscuriteit.
Laat ons even een beetje helderheid creëren...
'Vrij wetenschappelijk onderzoek' is een mythe. Niks in deze wereld is nog vrij, mede dankzij wetenschappers die hand en spandiensten verlenen aan staat en kapitaal. De rampen die ggo's en de agro-industrie in het algemeen wereldwijd reeds veroorzaakt hebben op ecologisch en menselijk vlak zijn bekend. Wat de toekomst ons nog moeten brengen, daar heeft iedereen slechts het raden naar. Maar daar hebben bedrijven zoals BASF, die in hun winstlogica over lijken gaan, lak aan.
De verwevenheid van onze 'onafhankelijke' onderzoekers en BASF wordt in alle talen doodgezwegen. Ten dienste van wie loopt dit onderzoek denkt u?
Als deze wetenschappers zich onafhankelijk en vrij noemen, getuigt dit ofwel van een pathologische leugenachtigheid ofwel van een gevaarlijke naïviteit. Allebei heel slechte eigenschappen voor mensen die eisen dat we hen in alle vrijheid laten prutsen aan ons voedsel.

een anarchist(ene)

29.05.2011
http://ovl.indymedia.org/news/2011/06/31587.php