zondag 23 maart 2008

BRUSSEL - Aanvallen tegen openbaar vervoer

Brussel - De politie in Anderlecht gaat meer controleren, ook in burger. Er zullen eveneens extra straathoekwerkers worden ingezet. Dat is afgesproken tussen de burgemeester van Anderlecht, de schepen van Preventie, de politie van de zone Brussel-Zuid en afgevaardigden van de MIVB en De Lijn. Donderdag waren er drie incidenten op bussen die door Anderlecht reden.
Op enkele dagen tijd kreeg de MIVB te maken met drie incidenten waarbij hun buschauffeurs het slachtoffer werden van agressie. Donderdagavond pakte een passagier een ijzeren staaf en ging er de bestuurderspost en de voorruit mee te lijf na een discussie met de buschauffeur. Eerder op de dag werd een andere buschauffeur geviseerd toen een groepje jongeren een straatsteen door de ruit van zijn bus gooide.

Dinsdag brak er een spontane staking uit onder de buschauffeurs en het ander personeel van de MIVB nadat een bus dinsdagavond met een molotovcocktail bekogeld was. Bijna het volledige MIVB-net lag daardoor een dag lang stil en de metro reed uit solidariteit aan 25 kilometer per uur.

En ook de bussen van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn blijven niet buiten schot. Donderdagavond werd een bus met stenen bekogeld, volgens sommigen werd de bus zelfs beschoten. Dat incident leidde tot een spontane staking bij De Lijn die zich uitbreidde over heel Vlaams-Brabant.

Extra begeleidersDe vakbonden van de MIVB beslisten om het werk niet opnieuw neer te leggen na het laatste incident van donderdagavond, maar ze vragen wel extra begeleiders op twee buslijnen in Anderlecht. "Het gaat om een zeer specifieke vraag van de vakbond en de buschauffeurs," zegt MIVB-woordvoerster An Van Hamme. "Door extra begeleiding en het feit dat er iemand preventief aanwezig is aan boord, weten de chauffeurs zich gesteund in deze kwestie."

De vakbonden en directie bij de MIVB zaten donderdagavond samen om over de veiligheid van haar personeel en passagiers te praten.

21.03.2008
http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091053972/page.htm?newsID=1206085665