zaterdag 26 juli 2008

Leuven - Twee gevangenen gijzelen cipier en slagen boel kort en klein

LEUVEN - Twee jonge gedetineerden hebben gisterenavond rond zes uur een vrouwelijke cipier gegijzeld in de hulpgevangenis van Leuven. Na enkele uren kon de politie de gevangenen overmeesteren en een einde maken aan de gijzeling.
Twee Franstalige gedetineerden bedreigden de vrouwelijke cipier kort na 18 uur met een scherp voorwerp. De jonge gevangenen van 18 en 19 jaar wilden zo een onderhoud met de directeur afdwingen om onder hun zware straffen uit te komen. Een andere gedetineerde sloeg alarm waardoor de cipier kon ontsnappen. De gevangenen vluchtten daarop nog een verdieping hoger en verstopten zich in de bibliotheek. Daar sloegen de twee de boel kort en klein. Na lange onderhandelingsgesprekken besloot de politie rond half tien de actie met geweld te beëindigen. De twee gedetineerden verblijven nu in de hoofdgevangenis van Leuven.

25.07.2008
http://www.robnet.be/article.php?Leuven/2008/7/25/2
----

LEUVEN - Het Leuvense parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend tegen de twee gedetineerden van de Leuvense hulpgevangenis die donderdagavond een cipier hebben gegijzeld en amok hebben gemaakt.

Dat heeft het parket vrijdag meegedeeld. De twee zijn Franstalige gedetineerden van 18 en 20 jaar oud uit Charleroi en La Louvière. Zij worden vervolgd voor gijzeling, brandstichting, verboden wapendracht en vernieling van voorwerpen van algemeen nut. Het incident begon donderdagavond omstreeks 18.00 uur. Toen bedreigden de twee gedetineerden een vrouwelijke cipier met een zelfgemaakt mes. Ze dwongen de vrouw om hen uit hun cel te laten. Even verderop in de gang stootten ze op een groep toegesnelde cipiers en hun gijzelaarster maakte daarvan gebruik om zich te bevrijden.De twee vluchtten daarop naar de bibliotheek en verschansten zich daar. Ze sloegen er de boel kort en klein en bekogelden het personeel en de opgetrommelde politie met meubilair. Ze stichtten ook een aantal brandjes die evenwel door de brandweer geblust konden worden.De twee vroegen een onderhoud met de directeur maar omdat een onderhandelde oplossing niet mogelijk bleek, werd gekozen voor een gewapende tussenkomst. Daarvoor werd een beroep gedaan op de DSU, de speciale interventie-eenheid van de federale politie. Die kon de twee in korte tijd overmeesteren. Het tweetal werd vervolgens overgebracht naar de centrale gevangenis van Leuven.Naar aanleiding van het incident heeft het Leuvense parket nu een gerechtelijk onderzoek gevorderd wegens gijzeling, brandstichting in een bewoond gebouw, verboden wapenbezit en vernieling van voorwerpen van algemeen nut.

26.07.2008
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF25072008_057&ref=nieuwsoverzicht