maandag 20 april 2009

Brussel - Politie schiet man dood in Schaarbeek

Wat er zich zondagochtend precies heeft afgespeeld op de hoek van de Haachtsesteenweg en de Rogierlaan in Schaarbeek, is nog niet volledig duidelijk. Maar dat het goed fout liep, daar bestaat geen twijfel over.

Iets over half acht riep een veertigjarige Belg van Marrokaanse afkomst aan een bushalte een patrouille van de politie Brussel-Noord bij zich, die op dat moment vruchteloos op zoek was naar de dader van een aanranding. Nietsvermoedend stapten de agenten uit hun politievoertuig.

Toen ze op hem toe stapten, begon de man de inspecteurs uit te schelden. Over de aard van de beledigingen wou het parket niets lossen.

De politieagenten maanden de man tot kalmte aan en wilden ook zijn identiteit controleren. Op dat moment haalde hij een vouwmes boven. Beide agenten spoten traangas in de richting van de messentrekker, maar dat had geen effect. Met zijn mes stak hij in de linkerarm van een van de twee inspecteurs, die meteen tegen de vlakte ging. Nadien wou hij ook de andere agent aanpakken. Deze voelde zich bedreigd en trok zijn dienstwapen.

Twee maal vuurde hij: één kogel kwam in de arm van de aanvaller terecht, de andere in zijn borst. Voor de veertigjarige man, een arbeider bij de gemeente Schaarbeek die in de wijk woont, kon geen hulp meer baten. Hij stierf ter plekke. Waarom hij door het lint ging, is voorlopig niet bekend.

Het Brusselse parket, een onderzoeksrechter, de politie-inspectiediensten en een rist experts kwamen ter plaatse om het incident te onderzoeken. Beide agenten werden ondervraagd en kregen begeleiding van slachtofferhulp. Van een aanhouding of een schorsing is geen sprake. Een van de agenten kan alvast anderhalve maand niet werken door de messteken.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Guido De Padt (Open VLD), wijzen de eerste signalen erop dat de andere agent uit wettige zelfverdediging handelde, al verklaarde hij wel de onderzoeken te willen afwachten.

De betrokken parketsubstituut, Estelle Arpigny, liet daarop fijntjes weten dat minister De Padt 'niet ter plaatse is geweest' en dat hij ook 'het onderzoek niet voert'. De resultaten van dat onderzoek zullen zeker enkele weken op zich laten wachten.

In de late namiddag deed er zich een opstootje voor op de plek van de schietpartij. Cameraploegen van de nieuwszenders VTM en RTBF waren op zoek naar reacties en getuigen, en dat schoot enkele familieleden van het slachtoffer die ter plekke waren, in het verkeerde keelgat. Er werden wat klappen uitgedeeld en camera's werden deels vernield, waarop de televisiemensen moesten vluchten.

Voor de rest bleef het gisteren rustig in Schaarbeek, al stond de lokale politie wel paraat voor het geval er alsnog rellen zouden uitbreken.

19.04.2009
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=LH296NNK&subsection=3