woensdag 25 november 2009

Anderlecht & Vorst - Rellen tegen politiefolter; politiekantoor in de fik


BRUSSEL - In Anderlecht en Vorst (België) zijn vanavond rond zevenen rellen uitgebroken met allochtone jongeren. Daarbij werd onder meer een politiecommisariaat zwaar beschadigd door een molotovcocktail.
Ook werden er autoramen stukgeslagen en telefooncellen beschadigd, minstens één auto ging in vlammen op. Twee agenten raakten lichtgewond. Eén van hen werd bekogeld met stenen en moest zijn arm laten verzorgen in het ziekenhuis. Er werden negenenveertig aanhoudingen verricht.

Volgens de woordvoerster van de politiezone Brussel-Zuid is de situatie nu onder controle, al zouden er hier en daar nog kleine groepjes rondlopen. De politie blijft het hele weekend waakzaam.

Aanleiding van de spanningen zijn berichten over agenten die gedetineerden in Vorst mishandeld zouden hebben. De politie van de zone Brussel-Zuid (Vorst, Sint-Gillis, Anderlecht) had dit weekend al extra personeel ingeschakeld uit vrees voor rellen.

,,De politie kwam ter ore dat sms'jes circuleren met haatboodschappen,'' zegt woordvoerster van de politiezone, Fanny Wellens. ,,De sms'jes circuleren tussen jongeren op school. We weten niet in hoeverre we ze serieus moeten nemen."

Enkele politiemensen van de zone Brussel-Zuid kwamen in opspraak omdat ze gedetineerden in de gevangenis in Vorst zouden mishandeld hebben. De politie moest op 22 september en 30 oktober de taken van de cipiers overnemen, die in staking waren.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck gelastte eerder deze week een onderzoek naar deze gebeurtenissen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/article/detail/445563/2009/11/20/Tientallen-arrestaties-bij-rellen-in-Belgie.dhtml