zondag 31 januari 2010

Inval bij Sodexo-kantine aan de ULB

Een groep mensen is maandagmiddag binnengevallen in de kantine van Sodexo aan de Brusselse universiteit. Ze namen eten mee, bedorven ander voedsel en lieten pamfletten achter die de rol van Sodexo in de asielcentra verduidelijkte. Er werd ook een slogan gespoten.

Hieronder een vertaling van het pamflet.


"Een uur pauze.
Voeten slenteren van het auditorium naar de kantine.
Een zwaar hoofd van de preken, door één en dezelfde stem uitgesproken. Het is tijd om de buik te vullen met één en hetzelfde voedsel van de kantine.
In de catalogus van meningen, zoals achter de gekoelde ramen, eenzelfde etalage van producten. Met duizend bijeengepropt in een auditorium of met twintig aanschuiven in een rij, men wil ons de illusie van de keuze geven; men spoort ons aan om te geloven dat, door te kiezen tussen deze of die sandwich, deze of die les, we een positie innemen.
We zouden kunnen praten over wat er achter de professor schuilt, wat hij ons doet slikken en met welke dosis.
We willen eerst het kadaver opgraven dat zich achter de kantine schuilt.
Het heeft een naam: Sodexo.
Een naam dat we sinds onze eerste schooljaar kennen: ze leveren dezelfde diepgevroren soepen, dezelfde groentenpurees, hetzelfde smakeloze vlees, bijna in alle staatsscholen.
Overal ter wereld kennen anderen de naam sinds hun eerste verblijf in de gevangenis.
In de centra voor “vreemdelingen”, in de kerkers voor ongewensten. In de kantines van militaire bases, in de cafetaria's van booruitrustingen, zoals in de kantoren van mijnbedrijven en andere opeenhopingen van uitgebuiten en dollars bevindt dezelfde stront zich in de potten.
Maar wees gerust. Jullie zijn zeker beter gevoed dan een “vreemdeling” in een centrum. Normaal ook, hier betaal je. Elders is het de Staat die betaalt opdat men niet teveel zou creperen in haar kooien. In beide gevallen is het Sodexo die binnenrijft.

Hier in België bouwt de Staat een gevangenis voor “vreemdelingen” in Steenokkerzeel. Nog één erbij, naast de luchthaven om de uitwijzingen te vergemakkelijken. Met individuele cellen om diegenen die revolteren te isoleren. Sodexo zal ook in de running zijn.
Hier in de ULB heeft Sodexo de klus al binnengehaald, net zoals het bedrijf Jacques Delens, dat zowel met de bouw van het Solvay-auditorium als met de bouw van deze nieuwe gevangenis poen schept.

Vandaag onteigenen we Sodexo van haar eetbare stront opdat ze, gratis, bevrijd van haar financiële ketens die haar aan opsluiting, uitbuiting en kolonisatie verbinden, een minder bittere smaak terugvindt.
Vandaag bederven we haar eetbare stront opdat ze, oneetbaar, de smaak van deze collaboratie krijgt.

Overal en altijd willen we zandkorrels, roest of parasieten in de raders van de macht en van de deportatiemachine; van bedrijven, instituties, Staten die een wereld voeden die onze verlangens en onze wil probeert te vernietigen."

18.01.2010

http://www.cemab.be/news/2010/01/8421.php