dinsdag 2 maart 2010

Brussel - Brandstichting tegen politieschool

BRUSSEL - Dit weekend werd vernomen dat in de loop van vorige week, een molotovcocktail werd gesmeten tegen de gebouwen van de regionale en intercommunale politieschool van Brussel, Erip, het grootste opleidings- en vormingscentrum van de politie in ons land en daardoor een symbolisch en gevoelig doelwit: er werden trouwens reeds maatregelen genomen om het arsenaal en de stocks van wapens en munitie die bewaard worden in dit gebouw beter te beveiligen.

Het was wel degelijk de Erip die geviseerd werd: de site is geïsoleerd en om er binnen te dringen hebben de auteurs, die de plek kenden, een doorgang moeten forceren en hekwerken moeten doorsnijden. De gebouwen van Erip liggen aan de avenue des Anciens Combattants 190 in Evere.

Zonder onherstelbaar te zijn, is de materiële schade toch redelijk belangrijk (beton werd verzwakt) en was een verplaatsing van AIB Vinçotte verantwoord om de stabiliteit van het gebouw na te gaan. De informatie werd dit weekend bevestigd door het Brussels Parket en de politievakbonden, waaronder de SNPS, die zich eens te meer zorgen maken als doelwitten te dienen.

De feiten die midden in de nacht plaatsvonden hebben geen slachtoffers gemaakt. In dit stadium sluit het onderzoek geen enkele piste, extern of intern, uit. Wat het onderzoek betreft, de daders kenden de plek en het weinig veiligheid (afwezigheid van concierge etc.)

Vervolgens vreesde men voor een gaslek en werd de Erip ontruimd. De molotovcocktail heeft veel warmte veroorzaakt; meerdere ramen zijn ontploft en de vlammen die de gevel zwartgeblakerden, hebben verschillende lokalen gefikt. De brandbom werd willens wetens geplaatst aan een 'borne' van Sibelga. De Brusselse maatschappij heeft de gas moeten afsluiten.

Een ioniserend apparaat heeft een hele nacht gedraaid om de geur te verwijderen die de voortzetting van de lessen onmogelijk maakten. Minstens twee alarmen - brand en anti-inbraak - hebben gefunctioneerd.

Volgens onze info, wil de directie van de Brusselse politieschool de veiligheid verhogen door camera's. Niets werd gestolen. Het onderzoek wordt actief voortgezet.

1.03.2010
Vertaald van http://www.dhnet.be/infos/faits-divers/article/302219/molotov-a-la-police-academy.html