donderdag 4 november 2010

Ruiselede - Jongere valt 'opvoedster' in jeugdinstelling aan

RUISELEDE - De jeugdrechter in Brugge liet de minderjarige die zaterdagmiddag in de gemeenschaps- instelling voor bijzondere jeugdbijstand De Zande in Ruiselede een opvoedster met een mes in de keel stak, overplaatsen naar de gesloten jeugdinstelling in Everberg. Het personeel van De Zande legt donderdag het werk neer.
Terwijl de andere leden van zijn leefgroep van de gesloten jongensafdeling van de gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdbijstand De Zande in Ruiselede aan het sporten waren, zat een 15-jarige bewoner zaterdagmiddag in zijn eentje naar televisie te kijken. Opvoedster Kristien Van Goethem (45) uit Oudenburg was iets aan het zoeken in het aanpalende kantoor en stond voorovergebogen voor een kast, toen de minderjarige opeens het bureau binnenstormde en de vrouw met een aardappelmesje aanviel. De opvoedster was compleet verrast en was niet in staat om zich te verdedigen. De vrouw kreeg verschillende messteken in de keel en werd met zware verwondingen naar het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt overgebracht.

Gelukkig raakte het mes de slagader niet. De vrouw diende wel geopereerd aan de slokdarm en is intussen buiten levensgevaar. Maandag mocht zij de afdeling Intensieve Zorgen verlaten.

'Het onderzoek zal meer klaarheid moeten brengen over de motieven van de dader, maar op het eerste gezicht was er geen enkele aanleiding voor de steekpartij. De jongen had de hele dag al goed meegewerkt. Dat hij niet mocht meesporten was zeker geen sanctie, maar had andere redenen', zegt Frank Mulier, afdelingshoofd Gemeenschapsinstellingen.

Probleemjongere

De dader verbleef sinds april in De Zande. Hij was er door de jeugdrechter geplaatst na een diefstal. De jongen heeft een lichte mentale handicap en vertoont complexe gedrags- en emotionele stoornissen. Ook in het verleden was hij al betrokken bij diverse incidenten met medebewoners en personeelsleden, zowel thuis als op school en in instellingen.

Het slachtoffer werkt al tien jaar als opvoedster in De Zande en staat er heel goed aangeschreven. Ook haar echtgenoot is er opvoeder, weliswaar bij een andere leefgroep. Na de steekpartij kreeg het echtpaar psychologische bestand. Ook de personeelsleden en medebewoners kregen na de steekpartij begeleiding van de traumadienst van de Gemeenschapsinstellingen.

De 15-jarige werd voorgeleid voor de jeugdrechter in Brugge. Die besliste zondag om de jongere over te plaatsen naar de gesloten jeugdinstelling in Everberg.

'Een goede beslissing', vindt Frank Mulier, 'op die manier kan de sereniteit terugkeren in De Zande en kunnen de personeelsleden en bewoners er weer tot rust komen.'

Volgens Mulier, die zelf tot drie jaar geleden algemeen directeur was van De Zande, is dit het eerste incident van die aard in de gemeenschapsinstelling. 'Ik werkte sinds 1978 in De Zande. Er waren wel eens kleine vechtpartijtjes, maar dit is de eerste keer dat iemand levensbedreigend werd aangevallen.'

Vakbondsactie

De vakbonden reageren geschokt op de steekpartij en dienden meteen een stakingsaanzegging in. Het personeel van de gemeenschapsinstellingen De Kempen in Mol en van De Zande in Ruiselede en Beernem willen aanstaande donderdagochtend om 6.30uur voor 24uren het werk neerleggen. Volgens Martine Devisscher van het ACOD, zelf lerares aan De Zande, illustreert het incident nog maar eens dat jongeren met zware psychiatrische problemen, mede door hun onvoorspelbaar gedrag, niet in De Zande thuishoren.

30.10.2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=0131KHS8