BRUSSEL - In Charleroi en Bergen heeft de socialistische bediendebond BBTK de eerste van een reeks protestacties opgestart tegen het ontwerp van loonakkoord. Volgens BBTK-secretaris Rudy Pirquet werd er in meerdere sectoren gestaakt of waren er prikacties.
Zo lag de productie in het staalbedrijf Industeel (van ArcelorMittal) volledig stil. Bij Carinox werd er gestaakt door de bedienden en kaderleden, maar werkten de arbeiders. Idem bij bedrijven als Sonaca en Caterpillar.
In de distributiesector waren er werkonderbrekingen in vestigingen van de winkelketens Champion, Carrefour, Lidl, en Makro. En in meerdere bankfilialen werd eveneens gestaakt. In de non-profitsectoren — zoals ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen — verzamelde het personeel voor informatievergaderingen.
Bovenop het verzet van de BBTK tegen het loonakkoord had een groot deel van de provincie Henegouwen gisteren ook af te rekenen met een staking bij bpost, waar ook de christelijke vakbond ACV Transcom aan meedeed. De postbedeling werd hierdoor ernstig verstoord. De meeste postbodes verzekerden er slechts een van de twee geplande bedelingsrondes.
De actie bij bpost komt in aanloop naar de algemene staking door het postpersoneel op vrijdag 11 februari. Die nationale actiedag is gericht tegen de hervorming van de postsortering en -bedeling. Volgens de postvakbonden kunnen er in de komende dagen ook in andere regio’s ‘spontane’ stakingsacties uitbreken.
Op donderdag 3 februari organiseert de FGTB, de Waalse regionale vleugel van de socialistische vakbond, in ieder geval een 24 urenstaking in alle bedrijfssectoren in de provincie Henegouwen.
Tot nog toe waren er in Vlaanderen geen acties, maar aan die ‘sociale vrede’ komt morgen (dinsdag) een einde. Zowel in Sint-Niklaas als in Gent blaast de lokale BBTK-afdeling verzamelen voor een protestbetoging.
De eerste stakingsacties werden alvast scherp veroordeeld door Comeos, de federatie voor handel en diensten in België. Dominique Michel, de gedelegeerd bestuurder van Comeos, noemde zich ‘zwaar geschokt’ door de blokkades met stakersposten van tientallen handelszaken in en om Charleroi. ‘De handelssector heeft vorig jaar duizenden banen gecreëerd in Wallonië en er staan voor de komende jaren zware investeringen op het programma. Maar een sociaal klimaat zoals we dat nu zien, zet die investeringen natuurlijk onder druk.’
Morgen maakt het ACV als eerste vakbondskoepel de uitslag bekend van de raadpleging over het loonakkoord bij zijn militanten in de beroepscentrales en regionale verbonden.
31.01.2011
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DMF20110131_110