zondag 1 mei 2011

Zaventem – Betoging tegen collectieve uitwijzing door Frontex


Op de luchthaven Brussels Airport hebben vanavond een 60-tal mensen betoogd tegen de collectieve uitwijzing van 60 Congolezen door Frontex. Dat is het Europees agentschap dat de operationele samenwerking tussen de EU-lidstaten op het gebied van het beheer van de buitengrenzen coördineert.
Het gaat om 15 Congolezen die in Belgische gesloten centra zitten en 45 die uit Groot-Brittannië, Ierland, Zweden en Nederland komen.

"Vlucht van de schande"
De manifestanten protesteren tegen wat zij een "vlucht van de schande" noemen: "België huurt voor deze collectieve uitwijzing een volledige Airbus af, die zal vertrekken vanop de militaire luchthaven van Melsbroek."

"Het was 7 jaar geleden dat ons land zo een heel vliegtuig afhuurde om asielzoekers collectief naar hun land terug te brengen. Op deze manier werkt het mee aan de Europese anti-immigratiepolitiek. We moeten hier op alle mogelijke manier tegen protesteren."

Illegale opsluiting
De manifestanten eisen een radicaal andere Europese migratiepolitiek en de sluiting van alle gesloten centra voor vluchtelingen. Volgens hen worden mensen daar op illegale wijze in opgesloten, zonder enige juridische bijstand, terwijl ze vaak geen enkel misdrijf gepleegd hebben.

De betogers brachten hun protestboodschap eerst in de vertrekhal en vervolgens in de aankomsthal van de luchthaven. Dat verliep op een luidruchtige maar ordelijke manier zodat er zich geen incidenten voordeden. (belga/adha)

27.04.2011

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1256434/2011/04/27/Betoging-tegen-collectieve-uitwijzing-op-Brussels-Airport.dhtml