maandag 26 september 2011

Brussel - Chaos in centrum en Europese wijk door spontane staking



Aan Kunst-Wet is een spontane staking uitgebroken van de werknemers van Net Brussel. Die protesteren tegen de overheveling van honderden straatvegers van het Gewest naar de gemeenten. De verkeerschaos is voelbaar tot op de Ring. Een delegatie van de actievoerders wordt momenteel ontvangen bij Charles Picqué. Die hebben ondertussen ook verschillende ruiten ingesmeten, verfeieren gegooid en de hekken beschadigd bij het Brussels Gewest.

De actievoerders stookten ook verschillende vuurtjes op de Kleine Ring. Zo staken ze een aantal containers in de fik. De brandweer heeft grote moeite om bij de brand te geraken, en dus raken die branden voorlopig niet geblust. Ook in de rest van de Europese wijk werden her en der kleine vuilnisbarricades in brand gestoken. Het Luxemburgplein, in het hartje van de Europese wijk, werd herschapen tot een slagveld.

Er is vertraagd verkeer in de volgende tunnels: Vleurgat, Baljuw, Stefania, Jubelpark en op het Reyersviaduct. Vertraagd verkeer is er ook richting Meiser en het Terkamerenbos. Ook de Elsensesteenweg zit goed vast.

De Kunst-Wettunnel en de Madoutunnel richting Zuid, de Troontunnel richting Basiliek en richting Belliardstraat, en de Reyers-Centrumtunnel zijn afgesloten voor het verkeer.

Op de Kleine Ring zijn er files van de Hallepoorttunnel tot de Troontunnel en van de Leopold II-tunnel tot en met de Kunst-Wettunnel.

Er is ook hinder op de buslijnen 12, 22, 54, 64, 80, 29 ,63 ,65 ,66 ,38 en 95 van de MIVB. Voor de MIVB is het wat improviseren, aangezien het om een wilde staking gaat. Zo zijn buslijnen 21 en 38 deels omgeleid via het traject van de lijn 71 (Elsensesteenweg), en zijn bussen va de lijn 95 omgeleid via buslijn 59.

Brusselakkoord
Aanleiding voor het het protest is het nieuwe Brusselakkoord. In dat akkoord staat dat de gemeenten voortaan ook instaan voor het straatvegen van gewestwegen. Tot voor kort was dat een bevoegdheid van het Gewest.

De maatregel zou betekenen dat ruim 500 jobs naar de gemeenten worden overgeheveld, stellen de vakbonden, die niet begrijpen waarom die overheveling een verbetering zou opleveren.

De vuilnismannen vrezen dat er door de vernieuwing ook banen zullen verloren gaan. "Als er 700 jobs naar de gemeenten gaan, zullen ze er geen 700 bij ons aannemen," zegt een woordvoerder van het ACOD aan FM Brussel.

Wellicht speelt ook mee dat de gemeentelijke straatvegers 150 euro minder verdienen dan hun gewestelijke collega's.

Donderdag wordt er in heel Brussel geen vuilnis opgehaald, aangezien de vuilnismannen de hele dag staken.

De acties ging de dag na deze spontane actie nog door in verschillende depots, waar de arbeiders het werk neerlegden.

22/09/2011
www.brusselnieuws.be