woensdag 27 augustus 2008

Brussel - Agressie tegen politie

Agenten incasseren rake klappen

ELSENE/ZAVENTEM - Een agent in burger werd in de nacht van zaterdag op zondag aangevallen op de Boondaalse Steenweg in Elsene. Hij werd belaagd door een man die hij vroeger had gearresteerd. Belager Yasin trommelde zijn broer op om de agent een lesje te leren. De agent riep om versterking en gebruikte zijn pepperspray. Er ontstond een vechtpartij en een toegesnelde taxichauffeur verkocht de agent een pak slaag. De politieman is zeven dagen werkongeschikt. De twee broers zijn ter beschikking gesteld. De taxichauffeur werd niet gearresteerd.

Tijdens een fuif vrijdag in de gebouwen van Brussels Airport is een agent in burger arbeidsongeschikt geslagen door enkele fuifgangers.

De 30-jarige agent kreeg enkele rake klappen op zijn oogkas. (bdp)
18/08/2008

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=PC1VBUOR_1&PostCode=1930


Agressie tegen politie stijgt spectaculair

BRUSSEL/ZAVENTEM - Een agent van de luchtvaartpolitie is vijf dagen werkongeschikt na te zijn geslagen op Brussels Airport. Uit cijfers blijkt dat gemiddeld om de anderhalve dag een agent het slachtoffer wordt van fysiek geweld.

Op een vlucht uit Turkije ontstond donderdagavond een dispuut tussen vijf Belgische reizigers en twee agenten in burger. Een van de toeristen had in het vliegtuig iets in de microfoon geroepen wat voor de aanleiding zorgde.

Eenmaal op de grond, barstte de bom. Aan de grenscontrole in Brussels Airport volgde een hevige vechtpartij waarbij de vijf toeristen de agenten sloegen met stoelen en gsm's. Een agent werd vijf dagen werkongeschikt geslagen. Drie vrouwen en een man mogen het gaan uitleggen aan de Brusselse onderzoeksrechter. De minderjarige reiziger werd vrijgelaten.

Tussen 2002 en 2007 is het aantal gevallen van weerspannigheid tegen agenten verdrievoudigd is (cijfers zone Brussel-West). Het aantal gevallen van smaad bleef de jongste jaren stabiel. In de zone Brussel-Zuid is er een lichte daling van fysiek geweld tegen agenten in 2007 na een sterke stijging in de voorgaande jaren.

'We merken al een tijd dat er steeds minder respect is voor het uniform', zegt woordvoerster Fanny Wellens van de politiezone Brussel-Zuid, die het heeft over een maatschappelijke tendens van toenemende normvervaging en agressiviteit.

'Dit wordt ook bevestigd door verpleegsters en leraren. Je merkt ook een toenemende agressie in het verkeer. Wat vroeger beperkt bleef tot wat schelden, gaan bestuurders steeds vaker met elkaar op de vuist', stelt politiewoordvoerder Johan Berckmans van Brussel-West. 'Burgers kennen steeds beter hun rechten maar vergeten dat ze ook plichten hebben. Weerspannigheid komt vooral voor tijdens aanhoudingen. Een verdachte heeft het recht om te vluchten maar eenmaal gearresteerd dient men zich aan de regels te houden.'

Bij de basisopleiding hoort een training waarop agenten leren hoe ze het best reageren in dergelijke situaties. 'Het zijn professionals die moeten relativeren en incasseren. Bovendien gaan agenten nooit alleen de baan op en gebeuren de meeste gevallen van agressie als er twee of drie patrouilles in de buurt zijn', besluit Berckmans.(bdp)
16/08/2008

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=ER1VB56O&PostCode=1930