zondag 20 september 2009

BRUSSEL - Rellen in Molenbeek

Jongeren bestormen politiekantoor Molenbeek
Politie zet grote middelen in om relschoppers uiteen te drijven

SINT-JANS-MOLENBEEK - In de Brusselse gemeente Molenbeek hebben jongeren gisteravond het lokale politiekantoor bestormd. Aanleiding tot de rellen was de arrestatie van een man in de Maritiemwijk. Met de grote middelen kon de politie de relschoppers uiteendrijven.
'We hebben zo snel mogelijk versterking opgeroepen, want we wilden de situatie zo snel mogelijk onder controle krijgen. Toestanden zoals twee weken geleden, toen de relschoppers enkele uren lang de baas waren in de straten, wilden we te allen prijze voorkomen.'Burgemeester Philippe Moureaux (PS) stond gisteravond omstreeks 21 uur tussen de zwaar uitgeruste politiemensen voor het commissariaat in de Graaf van Vlaanderenstraat om hen een hart onder de riem te steken. Een uur eerder was het commissariaat aangevallen door een grote groep woedende jongeren. 'Tussen de vijftig en de honderd', was de schatting. Die pikten het niet dat eerder op de avond, tijdens een controle in de Maritiemwijk, een man was opgepakt. De man in kwestie maakte veel kabaal toen hij werd meegenomen, en dat was genoeg om de gemoederen in de wijk op te hitsen.De relschoppers bestormden het commissariaat, sloegen ruiten aan diggelen en beschadigden politiewagens. Twee agenten raakten lichtgewond door rondvliegend glas. De agenten in het commissariaat zagen meteen in dat ze de situatie alleen niet onder controle zouden kunnen krijgen en vroegen versterking van andere Brusselse korpsen. Alles samen kwamen er zo'n honderd agenten, een waterkanon en politiehelikopter ter plekke. Genoeg om de jongeren uiteen te drijven, al bleven zowat overal in de wijk wel groepjes jongeren rondhangen. 'We houden voldoende mensen aanwezig', zei politiewoordvoerder Johan Berckmans. 'Indien nodig zullen we kordaat optreden.' […]

18/09/2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=G5O2FCKFL

Negen agenten gewond bij rellen in Sint-Jans-Molenbeek

BRUSSEL - Bij rellen in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn donderdagnacht negen politieagenten gewond geraakt. Dat meldt de lokale politie van de zone Brussel West. Tien politiewagens raakten ook beschadigd. De onlusten begonnen rond 19.00 uur en duurden tot 2.00u.
De politie raakte slaags met Molenbeekse jongeren na de arrestatie van een veertienjarige jongen.De jongen had de politie al enkele dagen uitgedaagd en beledigd. Toen de agenten hem omstreeks 19.00 uur thuis kwamen arresteren in de Vanderstichelenstraat, liep het weer mis. Verschillende familieleden protesteerden luidkeels en dat leidde ertoe dat een groepje van een twintigtal mensen zich rond de politie verzamelde. Toen die met stenen begonnen te gooien, trokken de agenten zich met de jonge arrestant terug in het commissariaat in de Brievendragerstraat.Korte tijd later kwam de familie van de jongen daar opnieuw verhaal halen, ditmaal vergezeld van een zestigtal mensen. Dat leidde tot trekken en duwen en een aantal jongeren begonnen het commissariaat te bekogelen met stenen. In het geharrewar moest de familie van de jonge arrestant vluchten en raakten twee agenten van de zone Brussel West gewond. Eén kreeg een kasseisteen tegen het been en de andere kreeg een zware vuistslag in het gezicht.
HelikopterDe politie van Brussel West kreeg versterking van andere zones en van twee waterkanonnen en een helikopter van de federale politie. Dat bracht de rust enigszins weer in de straten rond het commissariaat, maar even later liep de spanning op in de Ribeaucourtstraat en de Leopold II-laan. Daar begonnen jongeren in groepjes van tien tot vijftien de politie uit te dagen en rel te schoppen. Een patrouille van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene die ter versterking was opgeroepen, werd bekogeld en daarbij raakten vier agenten gewond.
Uiteindelijk duurde het tot ongeveer 02.00 uur voor de rust weerkeerde en alle relschoppers van straat waren verdwenen. Vijf jongeren die betrapt waren bij het gooien van projectielen, werden opgepakt en zullen ter beschikking gesteld worden van het parket. In totaal raakten negen agenten gewond en liepen tien politiewagens beschadigingen op, die gingen van blutsen in het koetswerk tot ingegooide ramen.