dinsdag 22 september 2009

Gent - Vijf bestelwagens van De Post afgebrand


MARIAKERKE - Vijf totaal verwoeste auto's van De Post, een zwartgeblakerde zijgevel van het postkantoor en drie gemeenten die gisteren geen enkele brief of krant ontvingen. Dat is de balans van een raadselachtige brandstichting zondagnacht aan het postkantoor van Mariakerke.


Het was twintig over drie zondagnacht toen een buurtbewoner werd opgeschrikt door een doffe knal. Aan de zijgevel van het postkantoor op de hoek van de Claeys Bouüaertlaan en de Brugsesteenweg stond een wagen in lichterlaaie. Tegelijkertijd ging bij postmeester Peggy Van Hecke thuis het alarm af.Toen de brandweer ter plekke kwam, waren vijf naast elkaar geparkeerde voertuigen waarmee de post wordt bezorgd al reddeloos verloren. Een zesde wagen raakte licht beschadigd. De vier resterende voertuigen bleven onbeschadigd. De brandweerlui moesten een van de Kangoos op zijn zij kantelen om het vuur sneller te kunnen blussen. Ook de hoge zijgevel van het gebouw werd beschadigd door de omhooglikkende vlammen. Omdat er geen enkel raam openstond, bleef de binnenkant van het gebouw gevrijwaard van rook- en waterschade. De deskundige schat de schade op 150.000 tot 200.000euro.


‘Ik heb alle zestig personeelsleden gevraagd om niet te komen werken', zei postmeester Peggy Van Hecke gisterochtend, terwijl ze met lede ogen naar de ravage kwam kijken. ‘Omdat het parket de nodige vaststellingen moet doen, mag niemand het gebouw in en kunnen we de vracht brieven en kranten die ligt te wachten toch niet ronddelen.' Daardoor kreeg gisteren geen enkele inwoner van Mariakerke, Drongen en Wondelgem post bezorgd.Vanaf vandaag moet dat wel kunnen ‘maar het zal zeker nog enkele dagen duren voor de achterstand volledig is weggewerkt', aldus Fred Lens, woordvoerder van De Post.


Gisterochtend werd al snel duidelijk dat de brand was aangestoken. De branddetectiehond ontdekte verschillende brandhaarden. Daarvoor waren brandversnellers gebruikt. De lokale recherche van de politie heeft er voorlopig geen idee van wie achter de brandstichting schuilt. De postmeester denkt niet dat een ontevreden werknemer wraak heeft willen plegen. ‘De sfeer is hier goed en we hebben geen enkel dreigement gekregen', zegt ze.‘In juli werden ook al de spiegels en ruiten van onze postwagens vernield', aldus Peggy van Hecke.


Omdat de voertuigen in een verkeersvrij en duister zijstraatje staan opgesteld, dat aan de weide voor het Claeys-Bouüaertpark grenst, is het een uitgelezen plek om ongezien kattenkwaad uit te halen.


Het is niet de eerste keer dat de afgelopen maanden in het Gentse auto's in brand worden gestoken. Na de campagnewagens van politici in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen, waren ook enkele voertuigen van de bouwfirma Denys het doelwit.


Daarnaast werden in mei twee voertuigen aan de Sterre door een aangestoken brand vernield, gebeurde een maand later hetzelfde in de Kikvorsstraat en werden in augustus twee keer auto's in de Dodoensdreef bij het Baudelopark geviseerd. Geen van deze brandstichtingen kon tot nu toe opgehelderd worden. De speurders zien echter niet meteen een verband tussen al deze feiten.


21.09.2009


http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=LQ2FFLTM


[De Bank van de Post beheert de bankrekeningen van gevangenissen en gesloten centra. Het bouwbedrijf Denys werkte ondermeer mee aan de renovatie van de Gentse gevangenis.]