maandag 26 oktober 2009

Doornik – Binnenplaatsbezetting en agressie tegen vijf cipiers

Gevangene snijdt cipier met schaar in hals in Doornik
Het personeel van de gevangenis in Doornik heeft het werk neergelegd nadat vanochtend een gedetineerde vijf cipiers verwondde met een schaar.

Gewonden
Een van de bewakers werd met een snee in de hals overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar. Vier andere cipiers moesten tussenbeide komen om de gedetineerde te overmeesteren. Ook zij raakten lichtgewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis, zegt Madeleine Den Haerynck, de directrice van de gevangenis. Een onderzoek moet uitwijzen hoe de gevangene aan de schaar kon komen.

Staking
Als gevolg van de agressie gingen de cipiers om 17 uur over tot een staking, die twee dagen duurt. Vrijdag is een bijeenkomst gepland tussen de vakbonden en de directie om de veiligheid van het personeel te bespreken. De gewelddadige gedetineerde zal worden overgebracht naar de gevangenis van Lantin. (belga/sam)

13/10/09
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1015143/2009/10/13/Gevangene-snijdt-cipier-met-schaar-in-hals-in-Doornik.dhtml

Doornik – Gevangenen bezetten binnenplaats

29 gevangenen weigerden zondag 11 oktober terug te keren naar de cellen. Dit zou een protest zijn tegen de dagelijkse gevangenisomstandigheden. De cipiers riepen er meteen de politie bij. Na onderhandelingen keerden de gevangenen terug naar de cellen.

11.10.2009
http://www.rtbf.be/info/economie/mouvement-de-grogne-a-la-prison-de-tournai-149840

De gevangene die de cipiers heeft aangevallen zou aangeduid zijn als verantwoordelijke voor de binnenplaats bezetting en werd overgeplaats naar de isolatiemodule in Lantin.

http://www.rtbf.be/info/regions/mons/greve-a-la-prison-de-tournai-apres-lagression-de-5-gardiens-150534