vrijdag 16 oktober 2009

Sint-Denijs-Westrem - Besix krijgt brutaal bezoek

Een twintigtal jongeren viel gisterochtend plots binnen in de kantoorruimtes van een filiaal van aannemersbedrijf Besix in de MG Building aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem. Op een paar minuten tijd haalden ze diverse kantoren overhoop en spoten ze slogans op de muur.

Om tien voor elf gisterochtend vielen een twintigtal jongeren binnen in de ontvangstruimte van aannemersbedrijf Besix. Het bedrijf, dat zijn hoofdzetel in Brussel heeft, heeft in de MG Building aan de Kortrijksesteenweg 1144, vlakbij de verkeerslichten aan de Carrefour, een filiaal voor zijn activiteiten in Vlaanderen. Op het moment van de inval waren een achttal personeelsleden aanwezig. Besix bouwt momenteel in Steenokkerzeel een gesloten transitcentrum. ‘Dat doen we gewoon na een openbare aanbesteding, waaruit bleek dat Besix de beste voorwaarden had', aldus operations manager Koen Lamers. ‘Wij bepalen tenslotte het beleid van dit land niet.'

Lamers verwijst hiermee naar de duidelijk politieke bedoelingen van de actievoerders: tijdens de paar minuten dat de bende het ontvangstlokaal, een vergaderruimte en een paar kantoren vernielde, spoten anderen met zwarte verf de tekst: NO BORDERS en 127 TRIS NOOIT op de muren. Toen de jongeren – volgens een ooggetuige die ze twee keer zag, gaat het om jongeren boven de twintig – binnenvielen, stelden ze de receptioniste gerust dat haar niets zou gebeuren als ze kalm bleef. De jongeren, die hun gezicht verborgen achter sjaals, kappen en bivakmutsen, gooiden een aantal flessen met een onwelriekend goedje stuk tegen de vloer.

In een vergaderruimte en de twee kantoorruimtes die het dichtst bij de onthaalbalie liggen, sleurden ze de computers van de bureaus, vernielden ze een flatscreen en haalden ze alles overhoop. Her en der over de vloer lag versplinterd glas. ‘Dat komt ervan als je gevangenissen bouwt', schreeuwde een van hen.

Achter de inval schuilen maatschappijkritische motieven. Dat blijkt duidelijk uit de slogans die de jongeren schreeuwden en op de muren achterlieten. Bij Besix legt men nu pas de link met een brandstichting die zich vorige week op een werf van Besix in Gent voordeed: ook daar werden gelijkaardige boodschappen achtergelaten. Gistermiddag was van de daders nog geen spoor.

16.10.2009
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=U22GNUK9