zaterdag 7 november 2009

Blokkades van gesloten centra in Brugge & Vottem + opstand in Brugge

Op zondag 1 november werden twee deportatiekampen, Vottem & Brugge, tegelijkertijd geblokkeerd door een 150-tal mensen. Sommigen hadden zich vastgeketend aan de toegangspoort. In het centrum van Brugge brak tegelijkertijd een opstandje uit. Hieronder het verslag van een aanwezige op de blokkade.

“Het begint met het bonzen op ramen, als reactie op de zoveelste maal onze geschreeuwde leus ‘No borders, no nations, stop deportations!’ Daarna zwaaien we wat tegen één persoon die we binnen kunnen zien.

Lange tijd blijft het stil, maar plotseling wordt er weer op de ramen gebonsd. We beginnen opnieuw te roepen en te zwaaien, de sambaband gaat spelen. Het gebons op de ramen zwelt aan; over de hele eerste verdieping kun je de ramen zien trillen. Blijkbaar zijn er gevangenen aan het luchten, want één gevangene begint in het metershoge binnenhek te klimmen en terug te zwaaien.

Het gebons op de ramen wordt al maar harder, de bewaking buiten wordt steeds nerveuzer. We zien een groep cipiers uit het gebouw komen, één ervan is helemaal overstuur en in tranen.

De eerste ramen gaan open, gevangenen staan in de kozijnen. Een paar gevangenen wagen de sprong naar een regenpijp en laten zich zakken op de binnenplaats.

Intussen wordt de politie met busladingen vol aangevoerd. Als ze zijn uitgestapt zien we dat ze tot het uiterste gespannen zijn. De demonstranten proberen hun de toegang tot het centrum te belemmeren door voor de personeelsingang in een linie in te haken. De flikken breken echter door de linie heen en marcheren het terrein van de gevangenis op.

Intussen beklimmen enkele gevangenen op de binnenplaats een kooi om bij het hoge binnenhek te komen. Het lukt ze het binnenhek te beklimmen, maar het nato-draad bovenin maakt het onmogelijk er overheen te komen.

De eerste groepen politie (met honden) gaan de luchtplaats op en drijven de gevangenen in een hoek. De beklimmers van het binnenhek sluiten zich weer aan bij de andere gevangenen.

Tenslotte wordt iedereen naar binnen gedreven.

Een demonstrant zegt later over de porto van de politie gehoord te hebben dat een gevangene ontsnapt is."


Een van de lockers weet nog te vertellen dat twee gevangenen korte tijd later door de personeelsingang naar buiten worden gebracht; ze zijn geboeid en worden in twee politiebusjes afgevoerd.

Na een paar uur komen er meerdere busjes aan, waarvan de chauffeurs zich bij de personeelsingang melden als komende van Merksplas en van Vottem. Die nemen zo’n twintig gevangenen mee, die waarschijnlijk tot de opstand hebben aangezet. Hen wacht een isolatiecel en overplaatsing.

Zo worden opstanden gebroken. Verdeel en heers! Met honden en kogels, met matrakken en kogelvrije vesten. Voor een wereld zonder gevangenissen: Brique par brique, Mur par mur, Detruisons toutes les prisons!

3.11.2009
ovl.indymedia.org