woensdag 30 juni 2010

Brussel - Treinverkeer gesaboteerd

Brussel - Saboteurs hebben dinsdag tijdens de avondspits het treinverkeer in en rond Brussel in de war gestuurd. Vijf verschillende treinen werden vakkundig stukgemaakt.

De treinen vielen vanaf vier uur 's middags een voor een stil en blokkeerden zo ook de treinen die erachter kwamen. Het duurde tot zeven uur 's avonds voor het treinverkeer weer normaal kon verlopen. De spoorwegpolitie onderzoekt de zaak.

"We wachten de resultaten van het onderzoek af voor we conclusies trekken," Leen Uyterhoeven van de NMBS. "Gelukkig is het voorzien dat treinen automatisch stilvallen als er iets niet naar behoren werkt. Zo worden gevaarlijke situaties vermeden."
--------------------------------------
Bij de vijf treinen die tijdens de avondspits van dinsdag 22 juni tot stilstand werden gebracht op de Noord-Zuidverbinding, was er wel sabotage, maar helemaal niet van de remmen. Dat meldt de NMBS-Holding vandaag in reactie op de krantenberichten die op basis van anonieme bronnen bij het spoor meldden dat er met de remmen geknoeid was.
 
De NMBS-Holding geeft geen details over de aard van de sabotage vrij "om kopieergedrag te vermijden". "Ze ontkent evenwel formeel dat de sabotage gericht was op de remmen."
 
Door het stilvallen van de treinen waren er vorige week dinsdag tijdens de avondspits grote vertragingen. "Er was op geen enkel moment een gevaar voor de reizigers. Het veiligheidsysteem heeft juist perfect gewerkt", meldt de treinholding.

28/06/10
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1125922/2010/06/28/NMBS-ontkent-geknoei-met-remmen-bij-vijf-treinen.dhtml en http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsnieuws/treinchaos-dinsdag-veroorzaakt-door-sabotage