zondag 6 februari 2011

Jamioulx - Mislukte ontsnapping uit gevangenis

Henri Francotte, een 40-jarige Brusselse gangster, zorgde dinsdagmorgen voor paniek in de gevangenis van Jamioulx. Hij was erin geslaagd een van de cipiers te overmeesteren en liep met hem naar de uitgang, gewapend met een blik met daarin een granaat, dat hij tegen de borst van zijn gijzelaar drukte. Als de andere cipiers de deur naar buiten niet zouden openen, dan zou hij zijn bom laten ontploffen.

Een echt succes werd de spectaculaire ontsnapping niet, want korte tijd later kon de politie Francotte alweer oppakken. En sinds donderdagavond zit ook de cipier achter de tralies. Het gerecht gaat ervan uit dat hij helemaal niet gegijzeld werd, maar toneel speelde in ruil voor geld.

De speurders stelden zich van bij het begin al vragen bij het verhaal van de cipier. Ze vroegen zich af waarom hij, geheel tegen de veiligheidsvoorschriften in, alleen de celdeur van Francotte had geopend. Ze beslisten om de videobeelden op te vragen en daarop zagen ze dat de cipier en Francotte toch wel heel vreemd met elkaar omgingen voor de gijzeling.

Francotte heeft ondertussen al bekend dat de gijzeling opgezet spel was en dat ze het scenario samen hadden voorbereid.

5.02.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GO7360B91