dinsdag 25 januari 2011

Gent - Twee politiecombi's in brand gestoken


GENT - Een onbekende heeft zondagnacht op de afgesloten parking van de Volkswagen-garage aan de Leiekaai twee politiecombi's in brand gestoken. Twee voertuigen van burgers liepen zware schade op.
De twee VWTransporter-combi's stonden achter de omheining van de officiële Volkswagen-dealer aan de Leiekaai, waarmee de politie een onderhoudscontract heeft. Boven de omheining bevinden zich nog twee rijen prikkeldraad. Op andere plekken van de parking kan men echter vrij makkelijk inklimmen op het parkeerterrein.

Dat gebeurde wellicht ook zondagnacht. Omstreeks 2.45 uur werden daar twee politiewagens in brand gestoken. Ze werden volledig vernield. De branddetectiehond ontdekte in de uitgebrande wrakken meerdere brandhaarden, waarbij brandversnellers werden gebruikt.

Ook de bestelwagen van een sigarenfabrikant uit Drongen, die naast de combi's stond, werd zwaar beschadigd. Door de hitte ging ook het koetswerk en de achterlichten van een Audi smeulen.

Omdat recherche, branddeskundige, branddetectiehond en gerechtelijk laboratorium gisterochtend allemaal samen afstapten op de plaats van de feiten, kan het multidisciplinair onderzoek meteen van start gaan. De speurders vragen zich daarbij af of de brandstichter doelbewust de politie wou treffen. En zo ja, of de dader dezelfde is die tijdens de Gentse Feesten van 2008 op die parking ook al twee politiecombi's in de fik stak. Toen ging het wel om wagens die ver van elkaar verwijderd stonden. Nooit werd daarvoor een verdachte gevonden.

Of moet er een link worden gelegd met de twee brandstichtingen op privé-parkings in de Lange Violettestraat? Zaterdagochtend 8 januari vatte daar een bromfiets vuur op de afgesloten parking van drugspreventiecentrum CAT en de dinsdag daarop brandde aan de andere zijde van de straat een VWPassat volledig uit op de bewonersparking van begijnhof Ter Hoye. Daar deelden ook twee andere auto's in de brokken, o.a. de Peugeot 407 van astronaut-begijnhofbewoner Dirk Frimout.

Toch ziet het parket voorlopig geen aanwijzingen dat de drie recente voertuigbranden door dezelfde persoon zouden veroorzaakt zijn.

25.01.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=4P35E6D8