maandag 24 januari 2011

Kortrijk - Vandalisme aan politiewagens

KORTRIJK - Vandalen brengen regelmatig schade toe aan politiewagens en privé-voertuigen van agenten die in de Oude Vestingstraat staan geparkeerd. Om dat tegen te gaan, vragen politiecommissarissen Stefaan Eeckhout en Filip Devriendt camera's voor het secretariaat.
De politie van Kortrijk wil dat er enkele camera's voor het bureau in de Oude Vestingstraat worden geïnstalleerd om vandalen af te schrikken.

Volgens Commissaris Filip Devriendt lopen de vandalenstreken de spuigaten uit. 'Er worden krassen getrokken in het koetswerk, banden worden lek gestoken en we vinden regelmatig afgebroken spiegels. Waarschijnlijk willen de vandalen hun frustratie uiten nadat ze in het politiebureau iets moesten uitleggen.'

Weinig sociale controle

De vandalen slaan vooral 'snachts en tijdens het weekend toe, als er weinig sociale controle is. 'Het fenomeen is ook wel gerelateerd aan het uitgaansleven', zegt Devriendt.

De vandalen deinsden er niet voor terug om ook al een van de vier splinternieuwe Mercedes Sprinters onder handen te nemen. 'Een van de banden werd lek gestoken en er werd een bluts in de auto geklopt. Eén keer werden de vier banden van een auto kapot gestoken.'

Loods gehuurd

De vandalen hebben het niet alleen gemunt op politievoertuigen, ook de privé-auto's van de politiemensen zijn soms het doelwit. 'Of die auto's doelbewust worden beschadigd of eerder toevallig worden uitgekozen, weten we niet. Maar we hebben nu een loods gehuurd waar onze collega's hun voertuigen kunnen parkeren', zegt Filip Devriendt.

Verstoppen achter combi

Veel agenten parkeren hun politievoertuig op straat omdat er te weinig plaats is op de binnenkoer. 'Op straat kunnen die vandalen bijna ongestoord hun werk doen', zegt zijn collega Stefaan Eeckhout. 'We hebben nog nooit iemand op heterdaad kunnen betrappen. De vandalen zijn niet zo dom om schade aanrichten als er een getuige in de buurt is. Ze kunnen zich ook goed verstoppen achter de hoge combi's, uit het zicht van het politiebureau', aldus Eeckhout.

Binnenkort wordt een globaal cameraplan voor de hele stad opgesteld. Her en der in de stad zouden er camera's komen. Het Kortrijkse cameraplan wordt op 26januari voorgesteld.

19.01.2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=KV355IG9