zondag 22 augustus 2010

Brandstichting aan kerk

IZEGEM - ‘De hele kerk zit onder het roet. Het wordt voor het schoonmaakteam een hele klus om de kerk klaar te krijgen voor de begrafenis morgen.' Diaken Timperman en secretaris Lefere van de kerkfabriek maten gisteren de schade op na de brandstichting in de Sint-Janskerk.
Uitgerekend aan de vooravond van de begrafenis van de voorzitter van de kerkfabriek werd brand gesticht in de Sint-Jan de Doperkerk in Kachtem.

‘We overwegen de kerk op slot te doen, maar dan staan de vele bedevaarders hier voor een gesloten deur. Een bewakingscamera is misschien een betere oplossing', denken diaken Adriaan Timperman en secretaris van de kerkfabriek, Ronny Lefere, luidop.

Uitvaart voorzitter

Het was de secretaris die de rook opmerkte. ‘We waren de uitvaartplechtigheid van onze voorzitter Daniël Driegelinck, die vrijdag plaatsvindt, aan het voorbereiden. Toen ik even voor 13uur vanuit de sacristie de kerk binnenstapte, was de kerk in een rookgordijn gehuld. Het enige wat je kon zien, waren enkele kaarsen die brandden. Terwijl we zelf geen kaarsen hadden aangestoken...'

‘De rook kwam vanachter een paneel waaraan foto's van de jongste editie van Kachtem Ommegang hingen', wijst diaken Timperman naar het zwartgeblakerde bord. ‘Vooral door het piepschuim was er veel rookontwikkeling.'

‘Ik heb onmiddellijk de politie en koster Marinka Verscheure opgetrommeld', gaat Ronny Lefere voort. ‘De brandweer hoefde niet op te treden, het vuur was vanzelf gedoofd.'

Toch is de schade aanzienlijk. Er waren overal roetdeeltjes in de kerk. Een schoonmaakfirma trommelde onmiddellijk alle beschikbare ploegen op om met man en macht de kerk roetvrij te krijgen. Om 19uur gisteravond was er een gebedswake voor de voorzitter van de kerkfabriek.

Tegen de begrafenis van deze morgen moeten alle sporen weggewerkt zijn. Het is nog niet duidelijk hoe erg het orgel beschadigd is. Een gespecialiseerd bedrijf komt dit van bekijken.

De Sint-Jan de Doper kerk is pas helemaal gerenoveerd. Over de dader(s) is niets bekend. De politie onderzoekt de zaak.

13/08/2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=JD2TVJJ0