zondag 22 augustus 2010

Directrice gegijzeld bij ontsnappingspoging

LANTIN – Yassine Dibi die beschouwd wordt als een ontsnappingsspecialist, is dinsdag proberen ontsnappen. Hij heeft geprobeerd de directrice te gijzelen.
Dinsdagmorgen kreeg Aude Steensels, directrice van de gevangenis van Lantin, een mes op de keel gezet toen ze een nieuwe gevangene, Yassine Dibi, naar haar bureau had laten brengen. Deze gevangene komt uit Vorst. In die gevangenis werd hij eerst opgesloten. Maar in 2008 was hij gewelddadig tegen een lid van de directie daar. Vandaar zijn overplaatsing naar Mons om er zijn straf van 13 jaar voor gewapende overvallen en diefstal met geweld uit te zitten. Daar werd hij overgeplaatst omdat er geruchten gingen dat hij zou ontsnappen.
“Plots sprong hij op me in mijn bureau, vertelt Steensels, en greep me bij de nek. Maar een cipier die in het bureau stond heeft zeer snel gereageerd en de interventiecode doorgegeven. Vier andere cipiers zijn onmiddellijk gekomen. Ze zijn erin geslaagd om de gevangene te overmeesteren.
Het parket van Luik bevestigt dat hij “bekend heeft dat hij wilde ontsnappen. Hij wilde de directrice gijzelen om de gevangenispoorten te laten openen.”
19/08/2010
http://archives.sudpresse.be/tentative-d%26%238217-evasion-a-la-prison-lantin-la_t-20100819-H2M9FN.html?queryand=evasion&when=-2&begYear=1900&begMonth=01&begDay=01&endYear=2010&endMonth=08&endDay=20&firstHit=0&by=10&sort=datedesc&pos=0&all=6933&nav=1

[...]
De gevangene had eerder al deel uitgemaakt van de spectaculaire ontsnapping uit het Brusselse justitiepaleis in januari 2009, aldus het Bestuur der Strafinrichtingen.

De Brusselaar werd dinsdagochtend bij zijn aankomst in Lantin meteen in een cel geplaatst. Hij ontdekte er een mes dat hij sleep aan de muur. Hij verstopte het mes daarna in een mouw en werd vervolgens naar een van de directrices van de gevangenis gebracht.

De gevangene was nauwelijks het bureau binnen toen hij zich op de directrice wierp, haar met één arm rond de nek vasthield en het mes tegen haar keel duwde. De gijzelnemer werd echter snel overmeesterd door de twee aanwezige bewakers.

Bij zijn ondervraging gaf hij toe dat hij de directrice had willen gijzelen om te kunnen vluchten. Er werd een nieuw aanhoudingsbevel uitgeschreven tegen de jongeman.
18/08/2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20100818_078