maandag 3 december 2012

Ford Genk - Relletjes in Duitsland


Een betoging van boze medewerkers van autofabrikant Ford in Keulen is deze ochtend uitgemond in rellen. Voor het Europese hoofdkantoor werden autobanden in brand gestoken en ramen vernield. ‘Drie politieagenten raakten lichtgewond’, aldus politiewoordvoerder Karlo Kreitz. ‘De politie heeft ongeveer honderd betogers opgepakt.’
De medewerkers van Ford in Keulen zijn woedend over het voornemen van de autoconstructeur om de fabriek in het Belgische Genk te sluiten. Door de sluiting van de fabriek verdwijnen zo’n vijfduizend banen. Vakbondsvertegenwoordigers voeren momenteel overleg met het management in Keulen.
Volgens de politie kwamen de demonstranten met bussen vanuit België naar Keulen en blokkeerden de ingang van het pand. Zo’n twintig tot veertig betogers bestormden vervolgens het gebouw en gooiden stenen door de ramen, staken autobanden in brand en staken knalvuurwerk af.
Het Amerikaanse Ford maakte onlangs bekend drie Europese fabrieken te sluiten, twee in Groot-Brittannië en een in België. Ford kampt in Europa met dalende verkopen.
7/11/2012