maandag 3 december 2012

Antwerpen - drie lokaties ontruimd na onduidelijke bommelding

In Antwerpen is zondagavond iets voor 20 uur een bommelding binnengelopen op de redactie van Gazet Van Antwerpen (GVA). Dat zegt de Antwerpse lokale politie. Aangezien de melding bijzonder onduidelijk was, zijn voor alle zekerheid drie verschillende locaties in de stad ontruimd: de redactielokalen van GVA zelf, het provinciehuis en zaal Elckerlijc. Op de twee laatste locaties werden zondagavond concerten gehouden van joodse organisaties.
In de melding stond geen exact adres vermeld, maar wel de term 'concert hall'. Meteen werd de link gelegd met de Israëlische legerband Tzahal die zondag tweemaal optrad in het provinciehuis. Voor het eerste concert was zondagnamiddag al een manifestatie gehouden met zowat 130 actievoerders die vonden dat het organiseren van een dergelijke muziekavond een verkeerd signaal was, nu het conflict in Gaza opnieuw is opgelaaid. De protestactie, gericht tegen het Israëlische bewind, was zonder incidenten verlopen, al werd er wel één persoon heel even bestuurlijk aangehouden. [Gastsprekers Yves Leterme en Monica de Coninck hadden wel afgehaakt.]
In zaal Elckerlijc aan de Frankrijklei ging zondagavond dan weer een concert door dat georganiseerd was door een joodse school. Beide concerten zijn na de bommelding stilgelegd en de gebouwen ontruimd. Dat gebeurde ook met de redactielokalen van GVA op Linkeroever, omdat 'concert hall' ook wat weg heeft van 'Concentra', het mediabedrijf dat mede-eigenaar is van GVA.
Het doorzoeken van de drie locaties heeft vooralsnog niets opgeleverd, de gebouwen zullen volgens de politie spoedig worden vrijgegeven.
18.11.2012