maandag 3 december 2012

Mechelen – Speciale politie-eenheden beëindigen opstand in cel

 

Vier gedetineerden hebben gisteren voor amok gezorgd in de Mechelse gevangenis. De vier waren er niet mee akkoord dat ze naar andere cellen moesten. Speciale eenheden van de federale politie maakten een einde aan de rel.
Gisterenmiddag ontstond er amok in een cel van de Mechelse gevangenis. De vier gevangenen moesten naar andere cellen. ‘Er stond inderdaad een mutatie gepland. Normaal gezien verloopt zoiets vrij vlot. Maar nu gedroegen de gevangenen zich zo agressief dat de cipiers van oordeel waren dat er bijstand moest gevraagd worden aan de politie’, zegt gevangenisdirecteur Bert Vermeulen. ‘Dat gevangenen zo zwaar in opstand komen in de Mechelse gevangenis is zeer zeldzaam. Als ze niet akkoord gaan met dergelijke maatregelen, blijft het protest meestal beperkt tot wat roepen en tieren.’
De lokale politie kwam met verscheidene ploegen ter plaatse maar ook zij konden de situatie niet de baas. Even werd gevreesd dat de vier zich zouden wapenen met scheermesjes en een aantal andere voorwerpen die in de cel lagen. Preventief bracht de politie helmen en schilden naar de gevangenis. ‘Gezien de mate van agressie werd besloten om de speciale eenheden van de federale politie in bijstand te vragen. Zij zijn getraind om in te grijpen bij gevaarlijke situaties’, licht Maurice Dommicent van de Mechelse politie toe. ‘De speciale eenheden zijn dan de cel binnengaan en hadden de toestand snel onder controle. Er is niemand gewond geraakt.’
De vier gedetineerden gaven zich onmiddellijk over. Naar verluidt zijn er geen zelfgemaakte wapens gevonden. De tussenkomst van de federale politie duurde amper een tiental minuten. Even was er lawaai en commotie hoorbaar in de gevangenis toen de indrukwekkende politiemacht binnenviel. Maar de rust keerde snel terug.
Wat de gevolgen voor de vier gevangenen zullen zijn is nog niet duidelijk. Het zijn alleszins zware jongens. Ze staan gekend voor drugsdelicten, twee onder hen zouden ook al diefstallen hebben gepleegd.

13/11/2012

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121112_00365900